Zelenskõi taunis Medvedevi avaldust viimsest kohtupäevast

BNS
Copy
Venemaa purukslastud soomukid Harkivi oblastis.
Venemaa purukslastud soomukid Harkivi oblastis. Foto: Stringer/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi taunis pühapäevases videopöördumises praegu Venemaa julgeolekunõukogu asejuhi ametit pidava ekspresidendi Dmitri Medvedevi ähvardusi viimsest kohtupäevast, edastas ukrainlaste meediakanal Unian.

Zelenskõi märkis, et Venemaa juhtkonna sõjakuritegude arutamine eritribunalis saab olema Venemaa kohtupäevaks.

«Täna tehti Venemaalt järjekordne mitte väga kainemeelne avaldus Ukraina väidetava «kohtupäeva» kohta. Sellist hirmutamist ei võta tõsiselt muidugi keegi. Aga vaadake, kui küüniline aeg on seda öelda täna ehk järjekordsel aastapäeval, mil Venemaa hävitas Malaisia reisilennuki. Selles terrorirünnakus hukkus 298 inimest, kelle seas 80 last. Ohvriteks olid kümne erineva riigi kodanikud,» rääkis Zelenskõi.

Presidendi sõnul läks Venemaa juba siis ehk 2014. aastal seda teed, mis viib terroristliku riigi staatusesse ja eritribunali, mis korraldatakse kindlasti seoses Venemaa agressiooniga Ukraina vastu.

«Sellest saab Venemaa kohtupäev. Ja seda mitte ülekantud tähenduses ja mitte laiava väljendina, vaid sõna otseses mõttes,» tõdes riigipea.

«Täna õhtul kella seitsmese seisuga on Venemaa Ukraina vastu kasutanud juba üle 3000 tiibraketi. Suurtükkide ja muude mürskude arvu, mida meie riigi ja rahva vastu kasutati, on võimatu praegu kokku lugeda. Aga kindlasti on võimalik kõik ära lugeda ja välja tuua. Vene sõjakurjategijad kohtu ette. Iga kaastööline. Kõik, kes vastutavad terrori eest. Kõige eest, mis on toimunud 144 päeva kestnud sõja ja ülejäänud kaheksa aasta jooksul. Seda tehakse,» oli president veendunud.

Ukraina presidendikantselei ülema nõunik Mõhhailo Podoljak naeruvääristas juba enne seda Twitteris Vene ekspresidendi Medvedevi ähvardusi «viimsest kohtupäevast», mis pidavat saabuma Krimmi vabastamise katsetega seoses.

Podoljak nimetas Medvedevit «väikeseks ja ajaloo poolt unustatud inimeseks», kelle ähvardused tekitavad vaid haletsust.

«Tänapäeva Venemaa portree – see on Dmitri Medvedev, kes ähvardab kedagi «viimse kohtupäevaga». Väike, ajaloo poolt unustatud inimene, kes püüab näida tõsise ja hirmsana, aga tegelikkuses kutsub esile üksnes haletsust. «Veel natuke ja ma teile kõigile näitan!» Näitate mida? Tapate järjekordse lapse?» kirjutas nõunik.

Venemaa annekteeris 2014. aastal Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare, viis läbi pseudoreferendumi ja nimetas selle oma territooriumiks. Ukraina ning suurem osa maailma riike ei ole Krimmi Venemaa osana tunnustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles