GALERII ⟩ Riigipea kohtus uue koalitsiooni ministrikandidaatidega

BNS
Copy

President Alar Karis kohtus Kadriorus Kaja Kallase teise valitsuse kõigi uute ministrikandidaatidega, et neilt endilt kuulda järgmise kaheksa kuu plaanidest.

Riigipea loodab, et koostöö uues koalitsioonis laabub tõrgeteta ning Eesti saab endale tegusa ja toimiva valitsuse, mis keerulisel ajal langetab otsuseid, et leevendada eri kriisidest tingitud paineid.

«Kõik uued ministrid on enesekindlad, teavad, mida tahavad oma ametis igal juhul teha ning usuvad ametnike ja kogu valitsuse toetusesse,» ütles president Karis.

«Kohtusin erineva kogemuse ja ka maailmavaatega inimestega, keda peab ühendama soov muuta Eesti paremaks ja inimeste elu siin kindlamaks. Uue koalitsiooni ministrite kasvamiseks oma valdkondade poliitilisteks eestvedajateks ei ole anda 100 päeva, kiiresti tuleb neil kõigil põimuda üheks meeskonnaks – vabariigi valitsuseks,» ütles riigipea.

«Selle valitsuse tööaeg ei ole küll pikk, seevastu on lahendusi vajavad probleemid tavapärasemast märksa tõsisemad, paljud otsused tuleb teha kiiresti ja nende otsuste mõju võib kesta aastakümneid,» ütles Karis. «Julgeolek ja inimeste toimetulek on märksõnad, mille olulisust mõistavad kõik ministrikandidaadid.»

«Koalitsioon otsustas jaotada ministrikohad omavahel võrdselt, see peaks avalduma ka valitsuse igapäevases tegevuses, mis tähendab, et erinevad poliitilised vaated pigem rikastavad, mitte ei lahuta ega tekita pingeid,» ütles president.

Kahe uue ministrikandidaadiga, kes olid välisreisil, rääkis riigipea telefonitsi. Nendega kohtub ta esmaspäeva õhtul.

President Karis rahuldas neljapäeval peaminister Kaja Kallase tagasiastumispalve ning tegi talle ettepaneku uue valitsuse moodustamiseks.

Reformierakonna ministrikandidaadid on peaminister Kaja Kallas, kaitseminister Hanno Pevkur, maaeluminister Urmas Kruuse, rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus ja sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo.

Isamaa ministrikandidaadid on ettevõtluse ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan, haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, justiitsminister Lea Danilson-Järg, riigihalduse minister Riina Solman ja välisminister Urmas Reinsalu.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ministrikandidaadid on keskkonnaminister Madis Kallas, kultuuriminister Piret Hartmann, majandus- ja taristuminister Riina Sikkut, siseminister Lauri Läänemets ning tervise- ja tööminister Peep Peterson.

President nimetab valitsuse ametisse esmaspäeval kell 14 ning ametisse nimetatud ministrid annavad riigikogu ees ametivande kell 15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles