INTERVJUU ⟩ Jaak Juske: iga mälestusmärk kannab mingit sõnumit (2)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Ametiühingutegelastele pühendatud mälestusmärgi Tallinnas Toompargis võiks riigikogu liikme ja ajaloolase Jaak Juske arvates küll kiiremas korras ära viia.
Ametiühingutegelastele pühendatud mälestusmärgi Tallinnas Toompargis võiks riigikogu liikme ja ajaloolase Jaak Juske arvates küll kiiremas korras ära viia. Foto: Madis Veltman

Tallinna ajaloo tutvustaja ja ekskursioonide korraldaja, riigikogu liige Jaak Juske (SDE) võtab ajaloomälestiste kaitseks tihti sõna, kuid nn punamonumente ta selle vääriliseks ei pea. Postimees uuris, kuidas suhtub Juske nende monumentide mahavõtmisse ning miks tehakse seda alles nüüd.

Eestis on veel üsna palju punamonumente, aga Rakvere linn on näidanud head eeskuju nende teisaldamisel. Kuidas te ajaloolase, muinsuskaitsja ja poliitikuna sellele tegevusele vaatate ja miks on see nii kaua aega võtnud?

Iga mälestusmärk kannab mingit sõnumit. Ja kui see sõnum on Eesti riigi vastane, siis on teisaldamine igal juhul põhjendatud, seda enam, kui tegemist on haudadega. Lahkunute koht on kalmistul, mitte keset linna või mujal, kus rahvas ringi liigub.

Kas meil on palju hauda tähistavaid punamonumente või on enamasti tegemist n-ö sümboolse postiga, millega okupatsioonivõimud märgistasid vallutatud territooriumi?

Nagu oleme juba teada saanud, siis tõepoolest ei pruugi nende monumentide all alati haudu olla. Kuigi kindlasti on ka vastupidiseid näiteid. Inimeste säilmed tuleb ümber matta sinna, kus nende rahu ei ole häiritud, seega siis kalmistule. Kuid mälestusmärgid tuleks kusagil kohalikus muuseumis alles hoida, sest needki on osa Eesti keerulisest minevikust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles