Andmekaitsja: internetis kehtigu tavaelu käitumisreeglid

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljar Peep.
Viljar Peep. Foto: Raigo Pajula

Andmekaitse inspektsiooni peadirektori Viljar Peebu hinnangul peaksid internetis kehtima samad käitumisreeglid mis tavaeluski.


«Tavaelus oleks imelik, kui läheksime intiimseid materjale jagame võõrastega või kui kommenteeriksime teisi inimesi nilbelt või au riivavalt,» ütles Peep inspektsiooni korraldatud veebikäitumise konverentsil, vahendab ERR Uudised.

«Kui me saaksime üheselt selgeks, et kõik need väärtused, mis kehtisid enne interneti tulekut, kehtivad nüüd ka internetis, siis loksuks asjad kiiremini paika,» lisas ta.

Tartu Ülikooli praktilise filosoofia professor Margit Sutrop leidis, et peame tunnustama inimeste õigusi kontrollida selle informatsiooni levikut, mis nende kohta käib, samas tekitab tema sõnul solvavate veebikommentaaride rohkus muret ja probleem on olemas.

«Inimesed ei pea taluma sõimu, mida veebikommentaarides tihti kohtab,» ütles Sutrop, tõdedes, et anonüümsetes kommentaarides on valdavaks saanud vihkamise sündroom ja agressiivsus.

Sutrop lisas, et omariiklusele on ohtlik, kui selliste kommentaaride peamiseks objektiks on saanud poliitikud.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku piiskopi Einar Soone hinnangul oleks praegusel ajal arukas taas enam tundma õppida ja käitumisel aluseks võtta kristlikke väärtusi, nagu näiteks põhimõtet, et ka hea eesmärgi saavutamise nimel ei tohi kasutada ebaõigeid vahendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles