OTSE POSTIMEHEST ⟩ Terviseameti eesmärk viiendale lainele vastu minnes on hoida ühiskond avatuna

Nele Kullerkupp
, reporter-toimetaja
Copy
Terviseameti peadirektor Birgit Lao
Terviseameti peadirektor Birgit Lao Foto: Erik Prozes

Uue koroonahooaja eel on riik valmistunud kolmeks stsenaariumiks: leebe, raske ja uus pandeemia. Terviseameti hinnangul on viies koroonalaine juba kohal, kuid nii ameti kui ka sotsiaalministeeriumi selge siht on hoida ühiskond avatuna. «Sihime sinna, et käsitleme koroonat täpselt samamoodi nagu iga muud viirusnakkushaigust, mitte et peame sellest eraldi rääkima,» ütles terviseameti peadirektor Birgit Lao.

Mis seisus me praegu oleme?

Terviseameti ja ka sotsiaalministeeriumi selge siht on kirja pandud Covidi pikaajalises kavas: eesmärk on hoida ühiskond avatuna, mis tegelikult tähendab, et hetkeolukord kehtib ka sügisel ja talvel. Ühiskonna avatus tähendab, et kõik teenused on kättesaadavad, ettevõtlus toimib ja me ei tunnetagi koroonaviiruse olemasolu. Kuidas me seda teha saame? Vaktsineerimine jääb oluliseks, eriti riskirühmade puhul, aga vahepeal on haiglad saanud tugevamaks. Oleme poolteist aastat ehitanud juurde palateid, voodikohti, varustanud haiglaid hapnikuga, tegelenud sellega, et kriisiajal oleks personal olemas. Teine oluline muutus on see, et sügisest tulevad turule Covidi ravimid – neid on mitu ja eri sümptomite vastu. Veel on oluline, et me ei sõltu enam testimisest.

Mis on see n-ö uus pandeemia, milleks riik on ühe stsenaariumina valmistunud?

See on n-ö punane tase: olukord, kus levib teine nakkustüvi. Kui haiglates on vähemalt 600 inimest, ei jää üle muud kui hakata mõtlema riigis mingite teenuste piiramisele. Meile teadaolevalt ja ka Euroopa Liidus ringi vaadates ei ole selliseid uusi tüvesid liikumas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles