Glüfosaadi kasutusluba ilmselt pikendatakse

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Glüfosaat on kasutusel kogu maailmas ja tõenäoliselt on see maailma ­müüduim agrokemikaal.

Shutterstock
Glüfosaat on kasutusel kogu maailmas ja tõenäoliselt on see maailma ­müüduim agrokemikaal. Shutterstock Foto: Shutterstock

USA 9. ringkonna apellatsioonikohus andis juuni keskel Ameerika Ühendriikide keskkonnaagentuurile korralduse vaadata uuesti läbi oma 2020. aasta järeldus, mille kohaselt ei kujuta glüfosaat inimeste tervisele ohtu. Euroopa Liidu glüfosaadi hindamise protsessi kohtuotsus ei mõjuta, kuid ilmselt pikendatakse lõpliku hinnangu saamiseni glüfosaati sisaldavate toodete lubasid.

Kohtu hinnangul ei toetanud tõendid keskkonnaagentuuri ehk Environmental Protection Agency (EPA) toonast järeldust, et glüfosaat ei kujuta ohtu inimeste tervisele, samuti pole EPA kohtu hinnangul täitnud oma kohustusi ja uurinud piisavalt glüfosaadi mõju loomaliikidele ja taimestikule.

Eesti põllumajandus- ja toiduameti taimekaitse ja väetise osakonna nõunik Mariann Leps sõnas, et tõenäoliselt see kohtuotsus, mis kohustab keskkonnaagentuuri glüfosaati uuesti hindama, Euroopa Liidu glüfosaadi hindamise protsessi ei mõjuta.

Leps täpsustas, et kuigi glüfosaat on euroliidus ja Eestis heaks kiidetud kuni selle aasta 15. detsembrini, siis, arvestades läbitöötamist vajava materjali mahtu, tuleb usutavasti selle lõpule viimiseks seda perioodi aasta võrra pikendada. „Pikendamine on reeglitekohane ja seda kohaldatakse juhul, kui riski hindamine on pikale läinud põhjustel, mis ei sõltu heakskiidu pikendamise taotlejast,” selgitas ta.

Kui glüfosaadi kasutust on Euroopa Liidus administratiivselt pikendatud, pikendatakse ka Eestis tähtaega, mille jooksul seda sisaldavad tooted turule on lubatud. „Täpset kuupäeva, kui kaua glüfosaati sisaldavate toodete load kehtivad, on keeruline prognoosida, suure tõenäosusega enne Euroopa toiduohutusameti (EFSA) järeldust glüfosaati sisaldavad tooted registrist ei kao. Samuti sõltub lubade kehtivus sellest, kas Euroopa Liidus neid pikendatakse,” põhjendas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles