KOMMENTAAR Digitaalne karjalaskepäev võib muuta põllumajanduse tulevikku (1)

Kerli Ats
, Eestimaa Talupidajate Keskliidu juhatuse liige
Copy
Kerli Ats.
Kerli Ats. Foto: Eesti Talupidajate Keskliit

14. juuni läheb Eesti põllumajanduse ajalikku tähelepanuväärse päevana, sest toimus esimene digitaalne karjalaskepäev. See on oluline ja suur samm edasi, ühendamaks tarbijad toidutootmisega, avades täiesti uue ukse Eesti peretaludele.

Mida tähendab digitaalne karjalaskepäev? See on tarbijate ehk kogukonna kaasamine investorina oma ettevõttesse, müües unikaalseid digilepingus sisalduvaid digipilte ehk NFT-sid. Lahti seletades on see võimalus, kuidas kogukond saab investeerida endale südamelähedasse põllumajandusettevõttesse ja olla sellega kaasatud ettevõtte tegevusse. See annab võimaluse ilma keerulise ja tüütu bürokraatiata osaleda otsustusprotsessides ja saada osa kasumist, seega on see atraktiivne võimalus investeerida oma väärtustele vastavasse ettevõttesse. Kõigele sellele lisaks saab inimene osa digifarmist ja saab seda hakata endale ka ise looma. Praeguseks on Eestis digitaliseeritud nii veise-, kitse- kui ka kanafarm.

Miks seda kõike üldse vaja on?

Tänapäeva põllumajandustoetuste süsteem on selgelt suurtootjate poole kaldu, sest toetuste maksmised on seotud kas põllumajandustootmises kasutusel olevate hektarite hulga ja/või loomade arvuga. Selline toetuste süsteem motiveerib ettevõtteid muutuma üha suuremaks ja intensiivsemaks, mis pole aga kooskõlas rohepöördega ja meie nägemusega maaelu arengust.

Meie soov on, et Eesti põllumajandustootmine oleks mitmekesine, et meil oleks palju keskkonnasäästlikke ettevõtteid ja seega palju omanikke. Praegune toetamise süsteem pärsib väiketootjate võimalusi arendada oma ettevõtet jätkusuutlikult, arvestades nii majanduslikke, keskkonna- kui ka sotsiaalseid aspekte. Kuigi Eestimaa Talupidajate Keskliit on aastakümneid seisnud selle eest, et parandada väiketalunike positsiooni tarneahelates, ning rõhutanud toetuste diferentseerimise vajadust, oleme endiselt olukorras, kus süsteem suures pildis on muutumatu ja suuremat toetust ei ole väiketaludel oodata ka uuel programmperioodil. Samas, olukord on paranemas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles