Põldmari pakatab vitamiinidest

Silja Luide
, toidublogi «Jagatud rõõm» autor
Copy
Põldmarja-kodujuustukook sulab suus.
Põldmarja-kodujuustukook sulab suus. Foto: Silja Luide

Põldmarja ümber on palju segadust. Põldmari ehk põldmurakas (Rubus caesius L.), mis kuulub roosõieliste sugukonda ja muraka perekonda, on nimelt väliselt väga sarnane mitme teise marjaga. Botaanikud on muraka (Rubus) perekonna jaotanud paljudeks alamperekondadeks. Meil muraka nime all tuntud kollaka värvusega muraka õige nimetus on rabamurakas. Aga eksisteerivad veel põõsasmurakas ja selle kultuursort pampel ehk aedmurakas, samuti harilik, kitse-, võsa-, soo-, mägi- jt murakad. Vaarikadki on selle perekonna liikmed.

Paraku näeb isegi kokaraamatutes vale nimetust või tõlget väga sageli. Ingliskeelne blackberry, mida eesti keelde tõlgitakse sageli kui põldmari, on tegelikult põõsasmurakas. Põldmari on aga inglise keeles dewberry. Poes põldmarja nimetuse all müüdavad viljad on enamasti hoopis aedmurkad ehk pamplid.

Heal lapsel mitu nime

Põldmari on levinud Kesk-Euroopast Kaukaasiani, Lääne-Siberis, Kesk- ja Väike-Aasias. Maarjamaal leib seda lubjarikkal mullal metsaservadel, lagendikel, teeservadel, puisniitudel ja põldude ääres eelkõige Põhja- ja Lääne-Eestis, mujal paiguti. Marju tuleb korjata käsitsi ja ettevaatlikult, sest küpsed viljad võivad katki minna. Täiesti küpsed marjad on tumedad ja vetruvad ning tulevad kergesti varre küljest lahti. Põldmarjade säilivusaeg ei ole pikk, seega tasuks need kiirelt ära tarvitada ja neid iga päev korjata.

Rahvapäraselt on põldmarja nimetused marivars, põldvääne ja karumari. Huvitav on fakt, et põldmari ei olegi tegelikult mari, vaid selle vili on koguluuvili. Iga koguvilja terakese ehk osaluuvilja sees on luu, nagu näiteks kirsil ja ploomil.

Ohtralt vitamiine ja mineraalaineid

Põldmari on küll võrreldes rabamurakate ja vaarikatega vähem hinnatud, ometi on temas rikkalikult vitamiine ja mineraalaineid. Selles leidub A-, C-, P-, E- ja mõningaid B-grupi vitamiine, samuti magneesiumi, naatriumi, rauda, kaltsiumi, fosforit jt mikroelemente. Marjad sisaldavad ka looduslikke antibiootikume, kiudaineid ja aminohappeid.

Juuli lõpus ja augustis valmiv põldmari on rahvameditsiinis leidnud kasutust nii sees- kui ka välispidiselt külmetus- ja nahahaiguste leevendamiseks. Ravimiseks on kasutatud lehti, noori võrseid, õisi ja marju.

Kuigi põldmuraka pektiinisisaldus on väike, on see sellegipoolest suurepärane moosi- ja marmelaadimaterjal, samuti ideaalne kookidesse ja muudesse küpsetistesse (näiteks keeksid, muffinid, saiakesed, pirukad) lisamiseks. Põldmarjast saab maitsvat mahla, kisselli ja tarretist. Sügavkülmikus tasub seda säilitada kas tervete marjadena või toormoosina.

Põldmarja-kodujuustukook

Põldmarjadega mahlane ja mahe küpsetis on igati maitsev ja lihtne valmistada. Kui parasjagu põldmurakaid saada ei ole, siis valmista kook kas vaarikate, sõstarde, ­tikrite või mustikatega, kuid hästi sobivad koogi sisse ka tükeldatud hapud õunad.

Põldmarjad võivad selle koogi jaoks olla ka sügavkülmast võetud. Enne koogile lisamist neid sulatada ei ole vaja, kuid võiksid lisada täidisele sel juhul 2 sl jahu (kokku 3 sl). Teine variant on marjad enne koogile lisamist kas 2 sl jahu või 1 sl kartulitärklisega läbi segada, et need kooki liialt lödiks ei teeks.

Koogi peal kaunistuseks olevad marjad on tegelikult põõsasmuraka kultuursort pampel ehk aedmurakas, kuid pakendil on Eesti kaubanduses kirjas, et tegemist on põldmarjaga.

Purutainas:

200 g nisujahu ja 1 tl küpsetuspulbrit või 200 g riisijahu ja 1 tl küpsetuspulbrit

1 sl vanillisuhkrut

3 sl suhkrut

50 g mandlilaaste

100 g külma võid

Sega omavahel kõik kuivained, sh mandlilaastud. Tükelda või ja haki noaga või näpi sõrmedega kiirelt purutainaks. Aseta tainas täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Täidis:

4 muna

3 sl suhkrut

380–400 g (1 tops) klassikalist või hapukoorega kodujuustu

200 g (1 pakk) vanillimaitselist kohupiima

1 sl nisu- või riisijahu

200–300 g põldmarju

peotäis põldmarju ja mündi- või melissilehti (soovi korral)

peotäis mandlilaaste

Klopi munad suhkruga kergelt lahti ning sega läbi kodujuustu, kohupiima ja jahuga.

Määri 24–26 cm läbimõõduga ümmargune vorm võiga ja puista üle jahuga. Laota 2/3 tainast vormi põhja, vala peale täidis, puista sellele marjad ja seejärel kata ülejäänud tainaga. Kõige peale puista peotäis mandlilaaste.

Küpseta 200kraadises ahjus 30 minutit. Lase koogil vormis jahtuda ja aseta see siis kuni söömiseni külmkappi. Kook on parim jahtununa või külmana; eriti hea aga järgmisel päeval. Serveerimisel puista soovi korral peale veel värskeid põldmarju ja mündi- või melissilehti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles