Vene kodanikelt relvade ärakorjamine pole nii lihtne, kui paistab (14)

Henry-Laur Allik
, ajakirjanik
Copy
Seni on julgeoleku kaalutlustel Eestis tühistatud vaid kahe Vene kodaniku relvaluba, lisaks veel ühe Eesti ja ühe määratlemata kodakondsusega inimese oma.
Seni on julgeoleku kaalutlustel Eestis tühistatud vaid kahe Vene kodaniku relvaluba, lisaks veel ühe Eesti ja ühe määratlemata kodakondsusega inimese oma. Foto: Kollaaž/Madis Veltman

Uus koalitsioon soovib julgeoleku ajendil muuta seadust nii, et riik tühistaks Vene ja Valgevene kodanike relvaload ja kaotaks võimaluse neil edaspidi luba taotleda. Nõude täitmine võib politsei- ja piirivalveametil (PPA) aga keerukaks minna, kuna Isamaa eestvedamisel koalitsioonilepingusse kirjutatud idee nõuaks palju aega, ressurssi ja peidab endas ka riske.

Uue valitsuse kokkulepe seaks praeguse seisuga ohtu 621 Vene ja kaheksa Valgevene kodaniku Eestis saadud relvaloa. Kuna politsei hinnangul on relvaloa omanikul keskmiselt kaks-kolm relva, tuleks statistiliselt ära korjata üle tuhande valitsuse silmis ohtliku tulirelva. Suurem osa neist asub Harjumaal ja Ida-Virumaal, nagu demograafiliselt eeldada võiks.

Kuni aga relvaseadust pole muudetud, jätkub kõik vanaviisi. See tähendab, et PPA ei tee loa taotlejatel kodakondsuse põhjal vahet ja vaenulike riikide kodanikele isegi ei viidata, et koalitsiooni plaani tõttu pole mõtet enam luba teha. PPA arendusosakonna politseileitnant Riita Proosa rõhutas siiski, et iga relvaloa taotleja üle on põhjalik kontroll ja hiljem põhjalik järelevalve.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles