Sagenevad kuumalained ja põuad muudavad meie metsad üha tuleohtlikumaks

Ingrid Landeiro
, suvepraktikant
Copy
Päästeauto juurest saab tuld kustutada paarisaja meetri raadiuses ning peale voolikute ja vee on autodel ka käsikustutusvahendid.
Päästeauto juurest saab tuld kustutada paarisaja meetri raadiuses ning peale voolikute ja vee on autodel ka käsikustutusvahendid. Foto: Urmas Luik/Parnu Postimees

Lõuna-Euroopas puhkeb kuumalaine tõttu metsapõlenguid pea igal aastal. Kas kliimasoojenemise tagajärjel võib samasugune oht varitseda ka Eestis ning milline on meie valmisolek metsatulekahjude kustutamiseks, selgitasid Postimehele klimatoloog Mait Sepp ja päästeameti päästetööde osakonna valmisoleku talituse juhataja Leho Lemsalu.

Sepa sõnul ei ole metsapõlengute peamiseks põhjuseks siiski mitte kõrge õhutemperatuur, vaid pikaajaline põud: «Veepuudus mängib nende juures põhilist rolli.» Enamasti on metsapõlengud, nagu kõik katastroofid, paljude halbade asjaolude kokkulangemise tulemus, kliimamuutused omakorda võimendavad põlengute riskitegureid.

Lisaks sellele mängivad Sepa hinnangul olulist rolli kultuurilised aspektid. «Eestis võib suur põleng puhkeda ka siis, kui keegi teeb vales kohas lõket, eriti veel kuiva ja tuulise ilmaga. Sellisel juhul võib väike grillipidu metsa all lõppeda väga suure õnnetusega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles