Indrek Riigor: 16-aastased ei ole valimisteks valmis

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Riigor
Indrek Riigor Foto: Pm

Kuueteistaastaselt ei ole veel noored valmis valima minema, sest nad ei oska valida ja on kergesti manipuleeritavad, leiab Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Seltsi esimees ja Tallinna Nõmme gümnaasiumi õpetaja Indrek Riigor.

«Ma olen õpilastega sel teemal rääkinud ja nad ütlevad, et nad ei oskaks veel valida ja seisukohta kujundada,» ütles Riigor. «Selles eas on noored nii mõjutatavad, et see muudatus ei annaks neile sellist rolli, mida sellega saavutada tahetakse.»

Riigor rääkis, et mõjutajateks on näiteks meedia ja poliitikud, sest kui valimisiga on nii madalal, siis algab spetsiaalselt sellele sihtgrupile suunatud propaganda.

«Mina olen sellise idee suhtes skeptiline ja tahaks küsida, mis on selle eesmärk,» sõnas ta.

Riigor pakkus, et poliitikud võivad siis hakata oma poliitikat kujundades küll rohkem noori silmas pidama, kuid tekib küsimus, mida see poliitika endas sisaldab – enamik keskkoolis käivatest noortest elab veel vanematega koos.

«Pigem noored mõistavad, et see on vastutusrikas asi ja 18. eluaastaks on juba mingisugune julgus välja kujunenud,» ütles Riigor, kelle sõnul on noorte jaoks esimene valimaminemine väga tähtis asi.

Justiitsminister Kristen Michal saatis riigikogu fraktsioonidele ja erinevatele kodanikeühendustele ettepaneku arutada võimalust alandada valimisõigust 16. eluaastale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles