Mis saab olla parem suvisest saarepuhkusest. Siit leiad 3 põnevat ideed puhkuseks Hiiumaal!

Copy
Foto: Shutterstock
Eesti suuruselt teist saart tuntakse majakate, rikkumata looduse, Ristimäe, kohalike huumorimeele, pikkade liivarandade ja surfilainete poolest. Saarele on võimalik reisida nii parvlaeva kui lennukiga ning kui soovid tulla oma alusega, siis Hiiumaal on mitmeid väikesadamaid, mis teid lahkelt vastu võtavad.
Parvlaevaga tulles on võimalik autopilet mugavalt ette broneerida, kuid ega sellest suurt lugu polegi kui broneering tegemata jääb, sest laevad väljuvad Rohuküla sadamast iga pooleteise tunni järel ja võtavad elava järjekorra autod peale.

Maailmatasemel kardisõiduelamuse saad Hiiumaalt Käinast

Kui sulle pakub huvi aktiivne meelelahutus, peaksid sammud seadma Käina suunas, kus on värskelt valminud Eesti kaasaegseim kardirada, mis on 931 meetri pikkune ja vastab FIA (Rahvusvaheline Autoföderatsioon) nõuetele. Kardirada on ühtaegu tehniline ja kiire, mis teeb sõidu eriti põnevaks ja nauditavaks. Keskmiseks kiiruseks saavutatakse siin üle 60 km/h.

Sõitma on oodatud lisaks kardisõidufännidele piltlikult öeldes nii vanavanem kui lapselaps, sest nii rada kui kardid on sobivad igas eas inimestele. Tõsi, päris väikesed, alla kaheksa aastased, peavad veidi ootama-kasvama, kuna kardid on neile veel liiga suured ja kiired.

Korraga mahub rajale sõitma kuni 15 inimest, seepärast saab siin maha pidada väga meeleoluka sünnipäevapeo või töökollektiivi suvepäeva. Suuremale seltskonnale peab aja ette broneerima, kui aga tulla pere või sõbraga, ei ole see nii oluline. Kümne-minutilise sõidu eest tuleb välja käia 20 eurot, alla 14 aastased lapsed 15 eurot.

Kompleks on planeeritud võõrustama nii tippsportlaste kui harrastajate tipptasemel võistlusi. Võib täie veendumusega kinnitada, et Käina uuel rajal saate maailma tasemel sõiduelamuse. Tuliuut kompleksi arendatakse järjepidevalt edasi, seepärast pakub see teile avastamisrõõmu ka teisel ja kolmandal külastuskorral.

Laupäeval saunata koos hiidlastega!

Laupäeva õhtuti on hiidlast pea võimatu kodust välja meelitada. Kes siis oleks nõus loobuma saunaleilist ja vihtlemisest?

Nüüd on Mihkli Talumuuseumis võimalus sinulgi ehtsast Hiiu suitsusauna võlust osa saada. Tule ja vihtle südasuvine tolm kerelt maha! Saunapesu käib nii nagu vanadel headel aegadel ikka - pesukausist. Haara kaasa saunarätik ja tule naudi ehtsat talu suitsusauna 30.-31. juulil. Korraga mahub sauna 10 inimest. Kui soovid tulla suurema seltskonnaga, anna enne märku ja tõmba kõnetraati +372 5884 0140. Kümne euro eest vihtle ja saunata kaua jaksad, laps pääseb sauna 5 euro eest ja alla 8 aastased puhta tasuta. Suitsusauna saab rentida ka privaatse koosviibimise jaoks.

26. juulil on ainulaadne võimalus osaleda loovkirjutamise töötoas “Õnnelaps”, mis toimub Pikas Majas. Luuletaja ja terapeut Berit Kaschani juhendatud kirjutamise töötuba annab võimaluse taasavastada oma lapsepõlv loovkirjutamise kaudu. Muuseumis on avatud ka püsinäitus “Lapsepõlves...”, mis viib meid ajas tagasi lapsepõlvemaale. Pere pisematele on näituse raames avatud vahva mängutuba koos liumäega ning õues saab mängida keksu- ja hüppemänge. Tule lusti koos perega!

Kassari mõisa endises valitsejamajas asub nüüd Kassari muuseumimaja, kus saab vaadata Hiiumaa ajalugu ja kultuuri tutvustavat püsiekspositsiooni “Elu saarel. Tuli, vesi, õhk, maa”. Suve lõpuni toimuvad igal neljapäeval giidituurid või töötoad.

Käinas 19. sajandi esimesel poolel ehitatud maja tagakambris sündis 29. mail 1873. aastal Eesti klassikalise muusika rajaja Rudolf Tobias, kes elas seal suurema osa oma lapsepõlvest. Nüüd on seal Rudolf Tobiase majamuuseum, kus saab vaadata väljapanekut, mis tutvustab helilooja elu Eestis, Peterburis ja Berliinis, samuti tema loomingut.

Kalasta Hiiumaa parimates kalapüügikohtades

Oleks see kalapüük nii lihtne, et viskad õnge vette ja peagi siputab hõbedane kala inimese rõõmuks konksu otsas, ei oleks kalapüügigiidil Marek Võsal tööd.

Öeldakse, et marjuline, seeneline ja kalamees enne sureb kui oma hea saagikoha avaldab. Kalapüügigiid Võsa on erand – ta teeb seda hea meelega. Nimelt pakub mees ettevõtte Mörd ja Vörk OÜ alt Hiiumaa vetes kalastusretki, olles ise kalastajatele ka giidiks. Võsa on kasvanud ja elanud aastaid Hiiumaal ning teab-tunneb parimaid püügikohti, kuhu oma kalapüügihuvilisi kliente viia. Ta näitab sulle õigeid püügivõtteid ning jagab parimaid töövõtteid, mis merel vaja. Samuti on võimalus rentida kogu kalapüügiks vajalik varustus.

Ühte paati mahub istuma kuni kolm inimest. Kui seltskond on suurem, minnakse merele mitme paadiga, siis on ka giide rohkem - igal alusel on kaasas oma kalapüügigiid.

Kui tahad oma kollektiivile põnevat üritust, võid Võsaga julgesti ühendust võtta – suvepäevade korraldamise kogemust on tal üle kuue aasta. Samuti leiavad sobiva ajaviitmise viisi väiksemad grupid, sõpruskonnad ja perekonnad.

Meeleoluka päeva lõpus võtab teid vastu Keldrimäe külalistemaja, mille hoovis on püramiidikujuline kämping - Egiptuse püramiidi vähendatud koopia. Kuigi vanade egiptlase püramiidi saladus on tänini lõpuni avastamata, väidetakse, et püramiidi all viibimine toimib võimsalt keha tasakaalustamisel, korrastab inimese biovälja, vabastab halbadest energiatest jms. Kelle jaoks on püramiid liiga ekstreemne, saab puhata külalistemaja tavapärastes mugavustega tubades.

Rohkem infot leiad aadressidelt www.hiiumaalekalale.ee ja www.hiiumaalepuhkama.ee

Copy
Tagasi üles