Kohus karistas kanepiga kaubelnud noori mehi tingimisi vangistusega

BNS
Copy
Kanep ja kanepisigaretid. Pilt on illustreeriv
Kanep ja kanepisigaretid. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Pärnu maakohus karistas pika katseajaga tingimisi vangistusega kahte noormeest, kes soetasid Tallinnast kanepit ja toimetasid selle edasimüümiseks Haapsallu.

22-aastane Valeri sõitis Haapsallu ligi 100 grammi kanepiga, mis tema kinnipidamisel 12. oktoobril ära võeti. 19-aastane Marko käitles kokku üle 80 grammi kanepit, millest 30 grammi Haapsalus maha müüs. Tema kinnipidamisel 21. oktoobril saadi kätte ülejäänud 50 grammi.

Kohus tunnistas mõlemad süüdi suures koguses narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises. Noorem mees peab tasuma üle 2000 euro menetluskulusid ja loobuma kanepi müügist saadud 680 eurost. 22-aastaselt töökohata mehelt võeti kuritegudega saadud tulu katteks ära Porsche Panamera ja 820 eurot. Menetluskuludena lisandub sellele veel üle 2000 euro.

Lääne ringkonnaprokuratuuri prokuröri Indrek Kalda sõnul ei tohi kuritegevus mitte kellelegi ära tasuda. «Narkokuritegude puhul võivad narkootikumid enne tarbijani jõudmist läbida väga laia kurjategijate ringi, alustades organiseeritud kuritegelikest gruppidest, kes keelatud aineid toodavad ja üle piiri veavad, lõpetades vahendajatega, kes ainet ostes kurjategijaid toetavad ja tagajärgedele mõtlemata edasi müüvad,» ütles Kalda.

Erinevate ainete puhul on ka oht, et keegi muudab nende koostist, mistõttu ei tea tarbija kunagi, mida ta päriselt tarbib ja kuidas see tervist mõjutab. «Selline tegevus teenib kurjategijate huve, kuid kuritegevus, eriti inimeste tervise arvelt, ei tohi olla kasumlik,» lausus Kalda.

Vanemprokurör Maarja Germann lisas, et varem karistamata mehed said pika katseajaga tingimisi vangistused ehk võimaluse edaspidi seaduskuulekalt vabaduses elada. «Noortel tasub põhjalikult mõelda, kas narkootikumide müümine on ikka lihtne viis raha teenida või on tegemist äärmiselt vastutustundetu ja riskantse kuritegevusega, millega vahele jäädes ootab ees kriminaalkaristus, saadud tulust ilma jäämine ja kopsaka menetluskulu tasumine. Kui rikkumine on tõsisem või korduv, võib ees oodata isegi kuni 15 aasta pikkune vanglakaristus,» manitses Germann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles