FOTOD ⟩ Kaitsealuse trammiskulptuuri restaureerimistööd on lõpusirgel

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Kaarel Kurismaa trammi-objekt 2019. aastal ja praegu.
Kaarel Kurismaa trammi-objekt 2019. aastal ja praegu. Foto: Andres Haabu/Kermo Benrot

Tallinnas Pärnu maantee viadukti kõrval trammipargi juures asuv Kaarel Kurismaa trammiobjekt on saanud uue ilme, restaureerimistööd peaksid lõppema nädala jooksul.

2019. aastal võeti Kurismaa ainus avalikus ruumis asuv skulptuur riikliku kaitse alla ning tänavu tellis Tallinna linnaplaneerimise amet selle uuendamise. «See võeti Temnikova-Kasela galerii ettepanekul mälestisena kaitse alla. Töötasin siis ka ise muinsuskaitseametis ja mäletan milline õhin ning konsensus selle teose unikaalsuse osas valitses ning seda enam on nüüd hea meel, et objekt korda saab,» meenutas abilinnapea Madle Lippus sotsiaalmeedias.

Tallinna trammi-objekt on Eesti heli- ja kineetilise kunsti teerajaja Kaarel Kurismaa installatsioon, mis valmis 1993. aastal ning avati trammiliikluse 105. aastapäeval. Objekti üldine vorm on säilinud, koostöös autoriga on muudetud algset värvilahendust. Originaalis sinipunavalgetes toonides telliskividest, betoonist ja metallist ehitatud teos värviti kunstniku kavandi järgi 2008. aastal sinikollaseks. Tööle annab kineetilise lisaväärtuse kuullaagritele toetuv tuulelipp.

Trammi-objekti tellija ja omanik on Tallinna linn. 1988. aastal pöördus tolleaegne Tallinna linnakunstnik Urmas Mikk Kurismaa poole kavatsusega püstitada Tallinna trammi saja aasta tähistamiseks trammipargi esisele väljakule skulptuur. Skulptuur valmis siiski alles aastal 1993. Trammi esialgne versioon on pärit Tallinnfilmi 1988. aastal valminud nukufilmist «Trammivasikas».

Aastaid viletsas seisukorras olnud skulptuuri uuendustööd peaksid lõppema 31. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles