Briti peaministrikandidaadid keskendusid teledebatis maksudele

Copy
Rishi Sunak ja Liz Truss BBC teledebatis.
Rishi Sunak ja Liz Truss BBC teledebatis. Foto: POOL/Scanpix

Suurbritannia kaks peaministrikandidaati pidasid esmaspäeva õhtul oma esimese otseülekandes teledebati, milles keskenduti maksudele, edastasid meediakanalid.

Endine rahandusminister Rishi Sunak väitleb välisminister Liz Trussiga kokku kolmes sellises teledebatis.

Briti Konservatiivse Partei parlamendiliikmed valisid kolmapäeval Sunaki ja Trussi järgmisse vooru erakonna uue liidri ja ühtlasi peaministri hääletusel. Sunak võitis tooridest seadusandjate häältest suurima arvu ehk 137 ning Truss 113.

Nädalapäevad kestnud tooride juhivalimine ametistlahkuva peaministri Boris Johnsoni väljavahetamiseks on muutunud üha ägedamaks ning mõlemad pooled on üksteise vastu üsna vihaselt sõna võtnud.

Ägedat tooni kandus esmaspäeval ka rahvusringhäälingu BBC otse-eetris toimunud debatti.

Sunak vaidles muu hulgas ägedalt vastu Trussi plaanidele koheselt makse alandada, mis on üks peamisi eraldusjooni kahe kandidaadi vahel.

«Ma ei pea seda õigeks, ma ei arva, et see on vastutustundlik ja kindlasti ei ole see konservatiivne lähenemine,» sekkus Sunak, kui välisminister oma ettepanekuid üksikasjalikult kirjeldas.

«Kui järgime neid plaane, siis liigume majanduslanguse poole,» oli Sunak veendunud.

Suurbritannia maadleb elukalliduse kriisiga, mille tõttu on inflatsioon tõusnud 40 aasta kõrgeimale tasemele.

Sunak on lubanud inflatsiooni enne maksude langetamist ohjeldada ja nimetas väitluses Trussi plaane muu hulgas «lühiajaliseks suhkrulaksuks».

«Mina tegutseksin kohe, sest ma saan aru, et inimesed on hädas,» toonitas Truss. Välisminister pakkus Sunakile nõuandena välja, et mehel tuleks võtta rohkem riske ja olla julgem.

Nädalavahetusel teatas Sunak, et kavatseb Hiina mõjuvõimu ohjeldada ja nimetas seda muu hulgas «ohuks number üks» siseriiklikule ja ülemaailmsele julgeolekule.

See järgnes Trussi süüdistustele, et Sunak suhtus rahandusministrina Ühendkuningriigi vastastesse liiga leebelt.

«Mul on väga hea meel, et olete jõudnud minu mõtteviisi juurde,» ütles Truss Sunakile arutelul. Trussi sõnul püüdles Sunak veel kuu aega tagasi Hiinaga kaubandussuhete tihendamise poole.

Mõlemad peaministrikandidaadid võtsid debatil kohustuse jätkata Johnsoni poliitikat, mille eesmärgiks on vähendada aastakümneid kestnud juurdunud piirkondlikku ebavõrdsust.

«See pole minu jaoks lihtsalt loosung, see räägib minu elust,» ütles Truss, kes viitas üleskasvamisele Šotimaal asuvas Paisley linnas ja Põhja-Inglismaal asuvas Leedsis.

Truss märkis, et toetas ta 2016. aastal Euroopa Liitu jäämist, kuid on oma seisukohti muutnud ja näeb Brexiti-järgsed võimalusi, mis tuleb ellu viia.

Sunak märkis, et toetas Brexitit veendumusest ja hoolimata hoiatusest, et see hävitaks tema poliitilise karjääri.

«Sest ma usun, et see on selle riigi jaoks õige asi,» toonitas Sunak.

Arvamusküsitlused on näidanud Trussi populaarsuse tõusu konservatiivide seas. Erakonna lihtliikmete otsus avaldatakse 5. septembril, mil selgub, kas Suurbritannia saab esimese tõmmunahalise peaministri või kolmanda naissoost valitsusjuhi.

Sunaki tagasiastumine rahandusministri kohalt juuli alguses aitas kaasa lahkuva peaministri Boris Johnsoni erakonnajuhi kohalt kukutamisele seoses niinimetatud Partygate'i skandaaliga. See on osa erakonnakaaslasi välja vihastanud.

Oma viimases parlamendi infotunnis möödunud nädala kolmapäeval lõpetas Johnson James Cameroni lavastatud ulmefilmist «Terminaator 2» kuulsaks saanud sõnadega: «Hasta la vista, baby!»

Esmaspäevane debatt peeti Stoke-on-Trentis inimeste ees, kes kõik hääletasid 2019. aasta viimastel üldvalimistel konservatiivide poolt.

Arutelu eel näitasid isiklikud rünnakud rivaalitsemise kasvavat vaenulikkust.

Trussi toetajast kultuuriminister Nadine Dorries naeruvääristas avalikult miljonär Sunakki tema väidetavalt ülikalli riietumisstiili pärast koos kallite ülikondade ja Prada kingadega keset elukalliduse kriisi. Sunaki toetajad parteis nimetasid Dorriesi väljaütlemisi samas «lapselikuks ja piinlikuks».

Järgmine teledebatt leiab aset teisipäeva õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles