Lähipäevadel võib Eesti õhuruumis näha ja kuulda Belgia hävitajaid

Postimees
Copy
F-16 hävitaja.
F-16 hävitaja. Foto: Kaitseväe peastaap

27.-29. juulini teevad Ämari lennubaasis teenivad Belgia õhuväe piloodid hävituslennukitel F-16 treeninglende. Lennatakse Eesti madallennu aladel ning mitte madalamal kui 152 meetrit.

Madallende tehakse kella 10 kuni 17ni Edela-, Lõuna-, Ida- ja Kesk-Eestis ning mitte madalamal kui 152 meetrit (500 jalga). On võimalik, et lennukid mööduvad asulatest või üksikutest taludest, kuid võimalusel püütakse asustatud alasid vältida.

NATO liikmesriigid eraldavad õhuväe õppuste ja harjutuste jaoks kindla osa oma õhuruumist ning ka Balti riikide valitsused on eraldanud oma õhuruumis piirkonnad madallendude sooritamiseks.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi. Õhuturvet tagavad lennukid baseeruvad Eestis Ämari lennubaasis ja Leedus Šiauliai lennubaasis.

Belgia õhuväelasid alustasid õhuturbemissiooni Ämaris 1. detsembril, kui võtsid Itaalialt üle Balti riikide õhuruumi turvamise valvekorra. Belgia on varem Ämaris õhuturbemissioonil osalenud kahel korral, 2016. ja 2017. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles