KATSE: Kodune seenekasvatus päädis maitseelamusega

Tiit Efert
Copy
Riivsaia ja munaga paneeritud lõvilakalõigud. Geniaalne toit.
Riivsaia ja munaga paneeritud lõvilakalõigud. Geniaalne toit. Foto: Tiit Efert

Kui seened kuuluvad lemmikute sekka, tekib huvi ise seenekasvatamist proovida. Nii juhtus ka minuga. Kirjeldan kahte katsetust, kolmas meeldiv seenekasvatusviis tekkis iseenesest.

Tallinnas Mustamäel asuv Scandic Organic pakub kodus kasvatamiseks seenekasvatuskarpe. Igaühel on võimalus nendega tuua tuppa tükike loodust, nagu lilli või muid taimi kasvatades. Ühed lihtsamad seened, mida kasvatada, on hall, kuldne ja roosa austerservik. Need on vähenõudlikud seened. Veel on valikus lõvilakk. Kui seenekarp tellida, võib seda veel nädala jagu hoida toatemperatuuril. Mõne seene võib ka külmkappi panna, jahedus hoiab kasvu vaos, aga mõnel seenel võib madal temperatuur substraadi suretada. Seda tuleb pakendilt jälgida. Substraat ise koosneb veest, põhust, kohvist, teraviljast ja seenemütseelist.

Valisin algatuseks halli ja kuldse austerserviku ning lõvilaka. Kõikidel sai karbilt eemaldatud kartong ja tehtud kilesse iksikujuline lõige. Algatuseks sai substraati niisutatud paari kaasapandud spreipudeli vajutusega. Aga seda tundus vähe, sest substraat paistis ikka kõrbekuiv. Eks see ole iga katsetaja proovida, kuidas läheb. Mina panin mõne korra ka karbid pikali ja valasin substraadile sellesama spreipudeli jagu vett ja vaatasin, kuidas see sisse imendub. Üldiselt pritsisin soovituslikult paar-kolm vajutust.

Seente tärkamist oli huvitav jälgida. Esimesena pistsid ninad välja hallid austerservikud ja kahe nädalaga saavutas oma eesmärgi ka lõvilakk. Kuldne austerservik näitas kahe nädala möödudes küll kahe kobarana väikseid nupukesi, mis andsid palju lootust. Aga esialgu need lootused kustusid, sest seened kuivasid lihtsalt ära. Kindlasti ei olnud küsimus väheses kastmises. Scandic Organicu esindaja sõnul on otsustav siiski õhuniiskus. Seen ei tohi olla lähedal küttekehale ehk radiaatorile ja õhuniiskus peaks olema suur, siis seened vohavad. Antud juhul oli seenekarp lähedal aknalauale ja mitte küttekehale, kuid õhuniisutajat lähedal ei olnud. Aga see polnud õnneks lõpp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles