Avatud talud möödusid vähema rahvaga

Silvi Lukjanov
Copy
Elise aeda tulid uudistama need, kes huvitatud taimemaa­ilmast.

Reelika Marrandi
Elise aeda tulid uudistama need, kes huvitatud taimemaa­ilmast. Reelika Marrandi Foto: Reelika Marrandi

Avatud talude päeval kuuendat korda osalenud Rapla maakonnas asuva Opi talu perenaine Kaire Tähe sõnas, et tänavune ilm polnud nende kandis kuigi suurepärane. Seda võrreldes teiste aastatega, mil taevas on siranud vaid päike.

Laupäev algas neile üsna hirmuäratavalt, kell 4 lõi välku ja müristas nii mis kole ja sadas mitu tundi ladinal vihma. See tegi pererahval olemise üsna kõhedaks, sest ettevalmistusi oli tehtud palju. Peljati, kas vihmase ilmaga üldse inimesi tuleb. Kuid hirm oli asjatu. Perenaise arvestuse kohaselt jäi külastajaid eelmise aastaga võrreldes vähemaks 300 inimese võrra, kuid see oli neile pigem meeldiv.

„Kahe päevaga käis meie juures üle tuhande inimese. Jõudsime neid kõiki kenasti teenindada ja mõnel harvemal tunnil jäi aega rohkem ka külalistega suhelda,” sõnas ta. Külastajaid jagus 700 laupäevale ja 300 pühapäevale, mil ilm oli Raplamaal väga sombune ja vihmane.

Kuna perenaine Kaire Tähe on tuntud ka Magusa Maailma nime alt pagaritoodete tootjana, kippus enamik külastajaid siduma neile tuleku lõunasöögiajaga. Nii oli kell ­12–15 neil talus päris hullumaja, seda just laupäeval.

Kuid tallu tuldi uudistama ka pereisa kogutud talu kestuse ajast kasutuses olnud esemete-masinate väljapanekut ja naaberkülas elava käsitöömeistri Anne Ummalase pesunäitust. „Annel oli laupäeval tõsine tööpäev, sest mitmed soovisid osaleda tema näputööringides, kas õmblusmasinaga õmmelda või teha nõelviltimist,” lausus Tähe.

Kaire Tähe on tuntud Magusa Maailma nime alt pagaritoodete tootjana.
Kaire Tähe on tuntud Magusa Maailma nime alt pagaritoodete tootjana. Foto: Anitra Lukjanov

Opi talu on tunnustatud Eesti kaunima kodu tiitliga, seepärast küsiti palju aias kasvavate taimede ja perenaise kastimajanduse kohta. „Kes meie tallu juba tuli, see veetis siin aega kohe pikemalt,” sõnas ta. Selle sisse kuulus ka kohvipaus perenaise kondiitritoodetega, mida võeti lahkudes teele kaasagi. Oli seltskondi, kes teatasid tulekust ette ja palusid menüüst valikut tehes laud ette katta. Pererahvas tegi seda rõõmuga, sest avatud talude päev neile seda tähendabki, et kõik tulijad on oodatud. Ka siis, kui nad saabuvad märgitud lõpuajast (kell 17) hiljem.

Kahe päevaga käis Opi talus üle tuhande inimese.

Järvamaal Retla külas asuva Elise Aia pererahvas osaleb perenaise Reelika Marrandi sõnutsi avatud talude päeval mitmendat aastat. „Ka tänavu vedas meil ilmaga! Sadama hakkas alles pühapäeva õhtul, kui kodukohvikut kokku korjasime,” oli ta rahul.

Meeldiv oli Marrandi meelest seegi, et viimased külalised sõid koos korraldusmeeskonnaga kiluvõileibu, Vana Tallinna küpsisetorti ja soolakurke. Keegi ei kurtnud, kõlas vaid, et kõik on nii maitsev.

Ka Elise Aial oli võrreldes eelnevate aastatega külastajaid veidi vähem, seda Marrandi sõnutsi vast seetõttu, et eriprogrammi rahva meelitamiseks ei tehtud. „Meile tulidki uudistama vaid need, kes tõesti huvitatud taimemaailmast,” arutles ta. Nii oli pikalt aias jalutajaid märksa rohkem. Ka kiirkülastuse teinud Pärnu Väärikate Ülikooli grupist lubasid mitmed uuesti tagasi tulla, sest Elise Aias on, mida tundide kaupa imetleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles