Jaan Tekko: Keegi ei kaevanud kraave, et seal võsa peale kasvaks

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Jaan Tekko nentis, et ilma maaparanduseta on põllupidamine meil üsna võimatu.
Jaan Tekko nentis, et ilma maaparanduseta on põllupidamine meil üsna võimatu. Foto: Mailiis Ollino

Pärnumaal Randivälja külas peab Jaan Tekko Virla talu ning toetab hea nõu ja jõuga poegi Indrek ja Marek Tekkot, kes võtsid isalt üle teraviljakasvatusele keskendunud OÜ Tori Agro. Osaühing majandab ligemale tuhandel hektaril oma ja rendimaal, millest 600 hektarit on teravilja ning ülejäänul ootab koristamist taliraps ja hernes.

Pärnumaa aasta 2020 populaarseimaks põllumeheks nimetatud Jaan Tekko õppis noorena Kehtna sovhoostehnikumis agronoom-melioraatoriks ja hakkas 1990. alguses põllumajanduse ümberkorraldamise järel pidama kodukülas talu, millest kasvaski välja perefirma OÜ Tori Agro.

„Nii kaua, kui toitu on vaja, peab seda saama kasvatada ja maaparandus peab olema seda toetav tegevus, muidu on meil põllupidamine üsna võimatu,” rõhutab Jaan Tekko.

Kas teie perefirma kasutuses põllumaadel on maaparandus tehtud?

Ei ole. Peaaegu pool on veel vaja üle käia. Need maad, mis oleme saanud osaühingu kasutusse järjest juurde, on olnud korrastamata pärast nõukogude aja lõppu, mil majandis hoiti kraavid puhtad ja tehti süsteemide hooldust.

Tori Agros sai esimene maaparandusobjekt riigi toetusmeetmega valmis seitse aastat tagasi. Aga senini oli esimene asi, kui saime mingi põllumaa, ostsime või keegi rendile andis, kraavide pealt võsa või sageli lausa metsa raiumine ja dreenisuude kordategemine, et mitte lasta süsteeme rivist välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles