Maria Zahharova Vene ansambli keelamisest: Eesti valis vabaduse, kuid jõudis diktatuurini (11)

Postimees
Copy
Vene välisministeeriumi ametlik esindaja Maria Zahharova nimetas Eestit diktatuuririigiks.
Vene välisministeeriumi ametlik esindaja Maria Zahharova nimetas Eestit diktatuuririigiks. Foto: Maksim Konstantinov / SOPA Images via ZUMA Press Wire / Scanpix

Vene välisministeeriumi ametlik esindaja Maria Zahharova nimetas Eestit Vene ansambli Ruki Vverh liikmetele sissesõidukeelu kehtestamise pärast diktatuuririigiks.

«Peame esitama küsimuse, mis on Eesti puhul valesti? Kui riik tunneb enda üle uhkust ja räägib kultuurisidemetest, samas on kellelgi keelatud selles riigis esineda, siis on selle riigiga midagi valesti,» vahendas Vene uudisteagentuur RIA Novosti Zahharova sõnu.

Zahharova märkis, et pärast Nõukogude Liidu lagunemist kuulutas Eesti oma põhiideeks demokraatia. «Nüüd on nad ise muutunud repressiivseks riigiks, mis keelab, pimestab, blokeerib, ei lase sisse, viib ära ja nii edasi,» ütles Zahharova.

Ta lisas, et Eestis esinemiskeelu saanud ansambel ei riku seadusi, ei kutsu üles äärmuslusele, ei propageeri mingeid hävitavaid väärtusi. «See on puhas tsensuur. Õnnitlen riiki, kes valis vabaduse ja jõudis diktatuurini,» ütles Zahharova.

Eesti siseministeerium kehtestas Vene ansambli Ruki Vverh liikmetele viieaastase sissesõidukeelu. Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) hinnangul pole turismi- ja lõbureisid Vene kodanikele praegusel ajal põhjendatud.

1990ndate lõpus kuulsust kogunud, ent tänaseks laiali läinud ansambli üks liikmetest jõudis möödunud reedel ühel Eesti klubiüritusel siiski osaleda. Välisministeerium algatas seejärel liikmete viisade tühistamise.

«Venemaa igal võimalusel ründab Ukrainat ja jätkab tapatalguid, et püüda saavutada oma põhjendamatuid eesmärke Ukrainas ja see on vastuvõetamatu,» kommenteeris Reinsalu. Turismi- ja lõbureisid Venemaa kodanikele ei ole tema hinnangul põhjendatud. «Eriti selles kontekstis Venemaa artistide vastuvõtmine, kes käivad Venemaa poolt okupeeritud Ukraina piirkondades okupantide toetuseks kontserte andmas.»

«Eesti toetab vankumatult Ukrainat ning Putini terror Ukraina ja ukrainlaste vastu on ka ohuks Eesti ja Euroopa julgeolekule,» lisas Reinsalu.

Varem on Eesti kehtestanud Venemaa artistidest viieaastase sissesõidukeelu näiteks Filipp Kirkorovile ja Polina Gagarinale.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles