Endine Pirita linnaosavanem Liinat pääseb vahi alt

Copy
Tõnis Liinat
Tõnis Liinat Foto: Tairo Lutter

Juuli algusest altkäemaksukahtlustuse tõttu vahi all viibinud Tõnis Liinat pääseb ringkonnakohtu otsusel vabadusse, kuivõrd endine poliitik on vahepeal lahkunud nii ametist kui ka Keskerakonnast. 

Ringkonnakohus otsustas, et maakohtu vahistamismäärus on küll seaduslik ja põhjendatud, ent kuna pärast maakohtu määrust on Liinat Pirita linnaosa vanema ametist vabastatud ja samuti lahkus ta erakonnast, ei saa tema puhul enam rääkida uute korruptsioonikuritegude toimepanemise ohust.

«Olukorras, kus tänaseks enam vahistamisalust ei esine, tuleb ringkonnakohtul Liinat vahi alt vabastada,» märkis kohus.

Liinati vahistamise vaidlustasid ringkonnakohtus tema kaitsjad Paul Keres ja Andri Rohtla.

Põhja ringkonnaprokuratuuri prokurör Triinu Olev on öelnud, et kahtlustuse kohaselt kasutas Liinat linnaosavanemana ära oma ametiseisundit, et suunata otsuseid, mis puudutasid Pirita tänavate, haljasalade ja rannahoolduse hankeid ja lepinguid.

«Kahtlustuse kohaselt on tegemist omakasu motiivil toime pandud kuriteoga, mis ei ole seotud erakonna tegevusega,» märkis Olev.

Kuriteokahtlustuse kohaselt maksis ärimees Tiit Kurvits 2020. aasta aprillis GT4U Eesti OÜ arvelt kinni Liinati BMW remondi maksumusega 3987 eurot.

Vastutasuks andis Liinat Pirita linnaosavanemana riigihangete menetlustes korraldusi, mis võimaldasid Kurvitsa firmal riigihankes edasi osaleda ning mille tulemusena sõlmis Pirita linnaosavalitsus Pirita puhkeranna hoolduslepingu just Kurvitsa ettevõttega GT4U Eesti OÜ.

Lisaks võttis Liinat väidetavalt tuttavalt ärimehelt Erki Piirsalult käesoleva aasta kevadel viies episoodis sularaha 21 545 eurot ning vastutasuks teinud ta linnaosavanemana veebruarikuust maikuuni erinevate Piirsalu juhitavate äriühingute kasuks otsuseid ja toiminguid.

2016. aastal Keskerakonnaga liitunud Liinat astus 15. juunil oma algatusel erakonnast välja. Kümme päeva varem võeti endine linnaosavanem vahi alla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles