Mereväe tuukrid harjutavad Rõuges jääsukeldumist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuukrid. Foto on illustratiivne.
Tuukrid. Foto on illustratiivne. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Mereväe miinituukrid harjutavad sel nädalal Rõuge Suurjärvel jääsukeldumist.

«Sukeldumislaagri eesmärk on testida tuukrivarustust ja sukeldumisprotseduure ekstreemsetes tingimustes. Samuti tahame testida tuukrigrupi võimekust tegutseda iseseisva üksusena – siin saame toetuda vaid oma varustusele ja oskustele,» ütles mereväe tuukrigrupi ülem leitnant Sven Pipar. Tema sõnul on jääaluse sukeldumise oskus vajalik, et otsida veelauseid lõhkekehi või muid objekte ning vajadusel jää või lõhkekehade lõhkamiseks.

Esmaspäevast reedeni korraldatavast laagrist võtavad osa 13 tuukrit, kolm tuukrikandidaati ja allveemeditsiini arst. Tuukrite laagrit külastasid sel nädalal 165 inimest Võru haridusasutustest ja Kaitseliidu Võru malevast. Tuukrigrupi ülema sõnul korraldavad sarnaseid laagreid kõigi Põhjamaade, samuti Läti ja Leedu merevägede tuukrid.

Miinituukrid on treenitud läbi viima miiniotsimisoperatsioone, tuvastama lõhkekehi ning vajadusel neid kahjutuks tegema, samuti on miinituukrid võimelised vee all filmima ja teostama objekti ülevaatust ning mitmeid parandus- ja remonditöid.

Mereväe ülesandeks on Eesti territoriaalvete kaitse ning peamine tegevus miinitõrje. Alates mereväe taasloomisest 1994. aastal on Eesti vetes kahjutuks tehtud üle 700 maailmasõdade aegse lõhkekeha.

Tänavune jääsukeldumislaager Eesti sügavaimas, 38 meetri sügavuses Rõuge Suurjärves on mereväe tuukrite jaoks järjekorras teine. Möödunud aastal korraldasid tuukrid samalaadse laagri Saadjärvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles