Kuhu kadus suvesoojus: 30-kraadist rannailma lähiajal oodata ei tasu (2)

Ingrid Landeiro
, suvepraktikant
Copy
Sürgavere ilmatark Aarne Ots arvas, et selle suve kuumus on kohati liiga kaua kestnud. Tema hinnangul on 20–22 kraadi täpselt paras suveilma temperatuur.
Sürgavere ilmatark Aarne Ots arvas, et selle suve kuumus on kohati liiga kaua kestnud. Tema hinnangul on 20–22 kraadi täpselt paras suveilma temperatuur. Foto: Kermo Benrot

Kuigi tänavune Eestimaa suvi on endaga kaasa toonud nii kuumalaineid kui päikesepaistet, on viimastel päevadel suvesoojus asendunud jaheduse ja vihmaga. Kas see tähendabki siinmail ilusa suve lõppu, uurisime sünoptik Kairo Kiitsakult, ilmavaatleja Arvo Saidlalt ja  ilmatark Aarne Otsalt. 

Keskkonnaagentuuri ilmaprognooside osakonna peaspetsialist-sünoptik Kairo Kiitsak ütles, et vaheldusrikas suveilm jätkub ka augusti esimeses pooles. «Niisugune heitlik rütm on tingitud kõrg- ja madalrõhkkondade pidevast vaheldumisest, just selle tõttu on ilm kord soojem ja kuivem, siis jälle märksa jahedam ning sagedaste sajuhoogudega,» selgitas ta.

Sooja suveilma definitsioon sõltub Kiitsaku sõnul igast inimesest endast, kuid 30 soojakraadiga rannailma praegu oodata pole. «Inimesed tajuvad sooja ja külma väga erinevalt. Osa inimeste jaoks on 20–25 kraadi ideaalne temperatuur, aga mõistagi leidub palju ka neid, kes väidavad, et seda on suve kohta liiga vähe ja võiks olla ikka oluliselt soojem,» lisas sünoptik.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles