Eesti kaudu käib Vene masuudi ja kütteõli äri Saudi Araabiasse (10)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Saudidel on kasulik osta Venemaalt masuuti, sest sanktsioonide tõttu on hinnad maas. Ometi tähendab venelastelt
masuudiostmine sõja toetamist. 
Saudidel on kasulik osta Venemaalt masuuti, sest sanktsioonide tõttu on hinnad maas. Ometi tähendab venelastelt masuudiostmine sõja toetamist. Foto: KRISTIAN BUUS

Saudi Araabia on selle aasta teises kvartalis kahekordistanud Vene masuudi ja kütteõli importi. Reuters viitab, et viimase kolme kuu kogumaht on olnud 647 000 tonni Vene masuuti, ja suur osa sellest ärist, nagu Reuters teatab, käib Eesti sadamate kaudu. Samal ajal ei taha Eesti ettevõtjatest aga keegi seda äri enda omaks tunnistada.

Saudide vaatenurgast on asi loogiline. Palaval suvel on neil vaja elektrit, et konditsioneere töös hoida, ja odav Vene masuut on hea võimalus elektrijaamade jaoks. Omaenda kallist naftat hoiavad saudid ekspordiks. Vene masuuti ja kütteõli on nad ka varem ostnud, aga nüüd tänu sanktsioonidele kauplevad venelased allahindlusega ning seda kasulikum on osta. Paljudel suurtarbijatel, näiteks Hiina või India, antud juhul Saudi Araabia, ei ole ka mingeid poliitilisi või moraalseid tõrkeid Vene naftasaadusi tarbida.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles