Suurbritannias jätkus võitlus peaministri ametikoha pärast

Copy
Välisminister Liz Truss.
Välisminister Liz Truss. Foto: PETER POWELL/SCANPIX

Briti konservatiivid Rishi Sunak ja Liz Truss väitlesid neljapäeval parteiliikmete ees, kui jätkus võitlus peaminister Boris Johnsoni ametikohale pääsemiseks.

Tulemus tehakse teatavaks 5. septembril. Välisminister Truss on saavutanud tugeva edumaa tooride liikmete arvamusküsitlustes, sest lubas ametisseastumisel kohe teha maksukärpeid, kuna Suurbritanniat ähvardab elatustaseme langus.

«Truss on ainus kandidaat, kellel on nii laiapõhine ja sügav kogemus,» kiitis kaitseminister Ben Wallace pärast väitlust.

Endine rahandusminister ja miljonär Sunak mõistis Trussi «muinasjutulise majandusteaduse» hukka ja lubas esmalt taltsutada kiiret inflatsiooni.

Välispoliitikas lubasid mõlemad kandidaadid jätkata Johnsoni vankumatut toetust Ukrainale ja seista vastu Hiina üha jõulisemale tõusule ehk väitlus kordas suures osas esmaspäevast teledebatti.

Truss tõi välja, et tema niiöelda Yorkshire'i kasvatus on andnud talle teravuse, sihikindluse ja otsekohese jutu. «Ja seda, mu sõbrad, on meil praegu Downing Streetil vaja,» ütles Truss publikule.

Rivaalide kaks senist teledebatti on olnud üsnagi pingelised, kuigi teisipäevane peatati ootamatult, kui saate moderaator otse-eetris minestas. Debatti tabas juba varem tagasilöök, kui The Suni poliitikatoimetaja Harry Cole oli sunnitud loobuma kaasmoderaatori ametist, kuna andis positiivse koroonaproovi.

Teine saatejuht Ian Collins teatas, et kandidaadid jätkasid hiljem küsimuste-vastuste sessiooni väikese auditooriumi ees ning seda televisioonis üle ei kantud.

Leedsis taolist draamat ei olnud, kuid tooride liikmed esitasid sellest hoolimata rohkelt karme küsimusi, millele kandidaadid käisid kordamööda laval vastamas.

Sunak ja Truss pidasid esimese teledebati esmaspäeva õhtul rahvusringhäälingu BBC otse-eetris ja selles keskenduti maksudele.

Trussi leer on jätkanud rünnakuid Sunaki kalli elustiili ja rõivastumise pihta, mis rasketel aegadel näivad väidetavalt kohatud.

«Kogu see asi siin ei puuduta kuidagi seda, milliseid kingi või mis ülikonda ma kannan, vaid seda, mida ma kavatsen riigi heaks teha,» sõnas Sunak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles