Kurttumma kehastavad sulid on üritanud tüssata ka kurtide liidu juhatuse liiget

Anna Sarapuu
, suvepraktikant
Copy
«Annetuste kogujad» kesklinnas. Danielil õnnestus pilti teha, kuid isiklikku kokkupuudet tal ei ole.
«Annetuste kogujad» kesklinnas. Danielil õnnestus pilti teha, kuid isiklikku kokkupuudet tal ei ole. Foto: Erakogu

Eesti Kurtide Liidu sõnul on politsei kurttumma mängivate ja raha kerjavate petturite suhtes jõuetu, sest nende kinnipidamiseks ei ole alust – neile annetatakse raha vabatahtlikult. Samas tülitavad petised inimesi viipekeeles, mida nad kurtide liidu liikme kinnitusel isegi ei oska.

Viimasel ajal on nii kaubanduskeskustes kui ka tänavatel märgatud Poola numbrimärkidega autosid ja nende juures inimesi, kes koguvad annetusi Eesti pimedate ja kurtide jaoks. Kelmide sõnul saab annetusi teha vaid sularahas ning nad näitavad tõenduseks nn annetuslehte ehk paberlehte, millele on kogutud allkirju.

Eesti vastavad liidud kinnitavad, et pole selliseid korjandusi korraldanud.

Petturid tülitavad parklas autojuhte

Nädala alguses nägi bussiga sõitev Daniel pealt, kuidas Tallinna kesklinna parklas tuli auto juurde ankeeti käes hoidnud mees ja palus autojuhil ankeeti täita. Daniel kirjeldas Postimehele, et mees teeskles kuulmispuudega inimest.

Niinimetatud annetusi koguvaid inimesi on märgatud Tallinnas näiteks Järve keskuse Selveri ees ja Laagri Selveris. Väljaspool Tallinna tegutsevad nad näiteks Rakvere Põhjakeskuses, millest kirjutas Virumaa Teataja.

Virumaa Teataja kirjutas, et Põhjakeskuses möödujaid tülitatud «kurttumm» kogus annetusi kuulmis- ja kõnepuudega vaesust kannatavate laste keskuse rajamiseks Eestis ning kui üks inimene talle ütles, et tal sularaha pole, üritas suli teda juhtida pangaautomaadi juurde.  

Annetusi küsinud tõmmut verd «kurttumm» näitas oma loole usutavuse lisamiseks ka allkirjadega paberilehte.
Annetusi küsinud tõmmut verd «kurttumm» näitas oma loole usutavuse lisamiseks ka allkirjadega paberilehte. Foto: Anton Neidre/Virumaa Teataja

 

Kurtide liit: paljud on meiega ühendust võtnud

Kurtide liidu juhatuse liige Sirle Papp ütles Postimehele, et on petturite tegevusega kursis ning peab seda jultunuks. Tema sõnul koguvad kelmid raha ainult iseendale.

Ta on ka ise petturitega kokku puutunud mõne aasta eest kaubanduskeskuses. «Nad tulid minuga niiöelda «rääkima», aga kuna minu emakeel on viipekeel, siis nad lihtsalt vehkisid kätega vastu ja sellel polnud üldse mingit sarnasust viipekeelega,» meenutas Papp ja lisas, et kui ta hakkas petturilt paberit käest ära võtma, siis tahtis suli teda lüüa, kuid siis märkas Papi meest lähenemas ja jooksis minema.

Sirle Papi sõnul ei ole kurtide liit kunagi annetuskampaaniat ega korjandusi teinud. Kui tegu oleks tõesti liidule annetuste kogumisega, tegutseksid nad samamoodi nagu teised ametlikud kanalid, näiteks vähiliit ja lastefond. «Et oleks korrektne ning kindlasti oleks kõrval eesti viipekeele tõlgid, kes vahendaksid meie juttu ja põhjusi,» toonitas Papp.

Papp loodab, et info praeguse petuskeemi kohta levib ja inimesteni jõuab teadmine, et kurtide liit selliseid korjandusi ei tee. Tema sõnul on paljud inimesed, kes on petturitega kaubanduskeskustes kokku puutunud, ka nendega ühendust võtnud ja uurinud, kas liit on sellest teadlik.

Politsei on libakorjanduste suhtes jõuetu

Kurtide liidu esimees Tiit Papp rääkis Postimehele, et on petturite probleemiga mitu aastat kokku puutunud. Papi sõnul ei ole see ainult Eesti, vaid ka Euroopa ja kuuldavasti isegi Ameerika probleem. «Kõik kurdid ja kurtide organisatsioonid võitlevad selle vastu.»

Kuna annetamine on vabatahtlik tegu ja annetuse saamine pole seadusega karistatav, on politsei sellise petutegevuse suhtes jõuetu. «Nad võivad petturid kinni pidada, aga õhtuks vabastatakse arestist nagunii, sest nende kinnipidamiseks ei ole alust,» selgitab Papp. Seda asjaolu kasutavadki petturid enda kasuks.

Papp soovitab, et parim, mida praegu teha saab, on suurendada inimeste teadlikkust petturluse kohta ning levitada infot, et annetuste tegemiseks on olemas piisavalt ametlikke kanaleid. Ta toonitab, et kui kurtide liidul tekiks kunagi vajadus küsida annetusi, siis teevad nad seda ausalt ja ametlikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles