Andrei Novikov suundub abilinnapea kohalt linnatranspordi juhatusse (1)

Copy
Andrei Novikov. FOTO: Erik Prozes
Andrei Novikov. FOTO: Erik Prozes Foto: Erik Prozes

ASi Tallinna Linnatransport (TLT) nõukogu nimetas täna juhatuse kolmandaks liikmeks Andrei Novikovi, kes asub tööle augustikuu keskel. Seoses uue tööga astub Novikov tagasi Tallinna abilinnapea kohalt ja lahkub Keskerakonnast.

«Ainuüksi asjaolu, et Andrei Novikov juhatuse liikmeks kandideeris, on suur võit ettevõttele,» kommenteeris AS TLT juhatuse esimeheks valitud Kaido Padar, kelle sõnul on Novikov saanud hea kogemustepagasi abilinnapeana transpordivaldkonda kureerides.

Novikovi ametiaeg juhatuse liikmena on viis aastat ning tema brutopalk on 6400 eurot, autokompensatsiooni ette nähtud ei ole, koolituskulude ülempiiriks on fikseeritud ühe kuu ametipalk aasta kohta, mis vastab linna kehtestatud korrale.

«Seoses TLT juhatuse liikmeks valimisega astun tagasi ka Tallinna abilinnapea kohalt ja lahkun Keskerakonnast. Esitan linnapeale lahkumispalve teenistusest vabastamiseks augustikuu keskpaigast. Täpsem aeg ja kuupäev selgub järgmise nädala lõpuks, kui linnapea naaseb lähetusest,» kommenteeris Novikov.

Novikov on olnud Tallinna abilinnapea 2017. aastast, kureerides Tallinna Linnaplaneerimise Ameti, Transpordiameti ja Linnavaraameti valdkonda, 2015-2017 oli riigikogu liige, 2011-2015 oli Kristiine linnaosa vanem, 2007-2011 Lasnamäe linnaosa vanema asetäitja ning 2005-2007 Tallinna linnakantselei nõunik. 2020. aastast on ta MTÜ Põhja-Eesti ühistranspordikeskuse juhatuse liige ning 2020-2022 juulini Tallinna Linnatranspordi ASi nõukogu esimees.

Novikovil on ärirahanduse ja arvestuse magistrikraad Tallinna Tehnikaülikoolist ja ta jätkab õpinguid Tartu Ülikooli õigusteaduse magistriõppes. Ta on lõpetanud ka sisekaitseakadeemia halduskorralduse ning Tallinna Majanduskoolis raamatupidamise eriala.

TLT juhatuse liikmeks kandideeris 67 inimest, kellest valikukomisjon sõelus kolme vooruga välja neli lõppvooru kandidaati. Lõpliku valiku tegi TLT nõukogu täna.

Tallinna linnatranspordi suurpuhastus algas maikuu keskel, kui selgus, et selle toonane juht Deniss Boroditš ja juhatuse liige Otto Popel on ametisoodustuste kasutamisega liiale läinud. Linnapea Mihhail Kõlvart (KE) otsustas töösuhte nendega lõpetada. 

Linnavolikogu opositsioon avaldab Novikovi karjäärimuudatuse kohta pahameelt. «Kordame nüüd üle. Novikov oli TLT ASi nõukogu esimees, kelle järelevalve all kulutati kümnete tuhandete eurode eest maksumaksja raha, et ettevõtte juhid saaksid käia isiklikul otstarbel kallites ülikoolides kraadiõpet saamas. Opositsioon soovis juba mais, et Novikov tagasi astuks. Mis on Tallinna linnajuhtide loogiline otsus olukorra lahendamiseks? Paneme Novikovi TLT ASi juhatusse tööle. Uskumatu!» kirjutas Tallinna volikogu Isamaa fraktsiooni liige Karl Sander Kase sotsiaalmeedias.

Volikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Kristen Michali sõnul on Novikovi tagasiastumisest rääkiv teade pisut eksitav. «Mitte tagasi, vaid ikka edasi astub. Küsimusi vähem, elu rahulikum kui linnavalitsuses. Eks ta aja küsimus ole, kuniks tee viib juhatuse esimeheks. Hea suhtleja, viisakas vastaja, võin uudisele lisaks siiski isiklikust kogemusest volikogu vaidlustest temaga öelda,» tõdes Michal.

«Novikovi viimane suurem tähelepanutund oli tõesti siis kui eelmine TLT juht koos oma satelliitidega jäi vahele kalli eneseharimiskirega. Harimine, muuseas on hea. Kuid pühendunult maksumaksja kulul soojal maal käimine läbirääkimisoskuste arendamiseks on ammuunustatud üheksakümnendate vaimus anekdoot. Novikov oli nõukogu esimees, kes eelnevat pidanuks valvama. Selle uudisega edasiastujate nimekiri ei lōppe. Pirital on linnaosavanema koht vaba, abilinnapea koht samuti. Nende täitmine sõltub Kōlvarti soovidest partei juhatuse valimistel (augustis) oma mõju kasvatada ja 2023. aasta valimiste positsioonide parandamisel,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles