Mali hunta taunis Macroni üleolevat ja isalikku suhtumist (3)

Copy
President Emmanuel Macroni kopter lendamas üle Gao piirkonna, kui riigipea külastas Prantsuse vägesid Mali põhjaosas.
President Emmanuel Macroni kopter lendamas üle Gao piirkonna, kui riigipea külastas Prantsuse vägesid Mali põhjaosas. Foto: POOL/Scanpix

Mali armee juhitud valitsus kutsus pühapäeval Prantsuse presidenti Emmanuel Macroni üles loobuma oma «neokoloniaalsest ja patroniseerivast» suhtumisest.

«Üleminekuvalitsus nõuab, et president Macron loobuks lõplikult oma neokoloniaalsest, isalikust ja patroneerivast suhtumisest ja mõistaks lõpuks, et keegi ei saa armastada Malit rohkem ega paremini, kui selle rahvas ise,» ütles kolonel Abdoulaye Maiga rahvusringhäälingu telekanalis.

Viidates Malis valitsevale olukorrale, ütles Macron eelmisel nädalal visiidil Benini, Kameruni ja Guinea-Bissausse, et Lääne-Aafrika riikidel lasub kohustus töötada selle nimel, et Mali rahvas saaks väljendada oma tahet ja «ehitada stabiilsuse raamistik», mis võimaldab tõhusat võitlust terrorirühmituste vastu.

Julgeolekuolukorra halvenemisest hoolimata pööras Malis valitsev hunta Prantsusmaale ja teistele rahvusvahelistele partneritele selja ja toetub islamistidevastases võitluses selle asemel Venemaale.

Prantsusmaa hindab pärast tülliminemist Mali võimudega parasjagu ümber oma positsiooni Saheli piirkonnas. Mali on islamistide 11 aastat kestnud verise vägivalla üks epitsentreid.

Pärast vägede väljatõmbumist Malist, mida üritatakse lõpule viia lähinädalatel, on Prantsusmaal operatsiooni Barkhane raames Sahelis umbes 2500 sõdurit ehk veidi alla poole kogu kontingendi omaaegsest suurimast arvust.

Macron kinnitas möödunud nädala algupoolel, et Pariis toetab Musta Mandri vajadust julgeoleku järele.

«Me ei kavatse loobuda Aafrika mandri julgeolekust,» ütles Macron Kameruni pealinnas Yaoundés välisprantslaste kogukonnale peetud kõnes.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles