Biden kinnitas Al-Qaeda juhi tapmist õhurünnakus (4)

Copy
President Joe Biden teatamas terrorivõrgustiku Al-Qaeda juhi Ayman al-Zawahiri tapmisest.
President Joe Biden teatamas terrorivõrgustiku Al-Qaeda juhi Ayman al-Zawahiri tapmisest. Foto: Jim Watson/Scanpix

President Joe Biden kinnitas esmaspäeval televisioonis edastatud pöördumises, et USA tappis Afganistani pealinnas Kabulis õhurünnakus terrorivõrgustiku Al-Qaeda juhi Ayman al-Zawahiri.

«Õiglus on jalule seatud ja seda terroristide liidrit pole enam,» ütles Biden.

Presidendi sõnul loodab ta, et Al-Qaeda juhi tapmine aitab 11. septembri 2001. aasta terrorirünnakutes hukkunute perekondadel ja lähedastel saada lõpuks meelerahu.

«Loodan, et see meie otsustav tegutsemine aitab saavutada ohvrite perekondadel ja lähedastel lõpuks meelerahu,» rääkis Biden.

Egiptuse päritolu kirurg Al-Zawahiri oli maailma tagaotsitumaid terroriste ja on tunnistatud 2001. aasta 11. septembril Ühendriikide vastu suunatud ligi 3000 hukkunuga rünnakute üheks peamiseks organiseerijaks.

Al-Zawahiri oli Egiptuse radikaalse islamistliku kogukonnaga seotud juba noorelt ja väidetavalt vahistati ta 15-aastaselt keelatud Moslemivennaskonnaga liitumise eest. Hiljem sai mees Al-Qaeda peamiseks strateegiks ja kunagise maailma esiterroristi Osama bin Ladeni isiklikuks arstiks.

Al-Zawahiri asus terrorivõrgustikku juhtima pärast Osama bin Ladeni tapmist Pakistanis 2011. aastal. USA oli Al-Zawahiri eest välja pannud 25 miljoni dollari suuruse pearaha.

Al-Zawahiri oli pidevalt pahuksis terrorirühmitusega Islamiriik ja vandus 2016. aastal ustavust Afganistani Talibani juhile Hibatullah Akhundzadale.

«Niipalju, kui me teame, siis Taliban oli teadlik tema kohalolekust Kabulis,» ütles Bideni eestkõneleja.

«Al-Zawahiri viibimine Kabulis on Talibani ja Washingtoni 2020. aasta lepingu selge rikkumine. Lepingus lubasid nad Afganistanil mitte saada rahvusvahelise džihaadi varjupaigaks,» lisas ametnik.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles