SÕLMKÜSIMUS ⟩ Kas Eestis on kütusekartell või mitte? (20)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Lihtsatele küsimustele – on kartell või ei ole – pole lihtsaid vastuseid.
Lihtsatele küsimustele – on kartell või ei ole – pole lihtsaid vastuseid. Foto: Fotomontaaž

Kakskümmend aastat on kirjutatud Eestis tegutsevast väidetavast kütusekartellist. Keegi pole kunagi suutnud midagi tõestada. Kõrgete kütusehindade taustal on tegu aga väga praktilise küsimusega, eriti kui teemaks tuleb aktsiisilangetus. Sest kui on kartell, poleks langetamisel mõtet. Kui ei ole, tasuks mõelda.

Raivo Vare käiski paar nädalat tagasi välja teesi, et Eestis pole mõtet kütuseaktsiisi langetada, sest siin tegutseb kütusekartell, aktsiisilangetus ei jõuaks tarbijateni ja tanklaketid paneksid vahe oma taskusse.​ Sarnast mõttekäiku on väljendanud ka peaminister Kaja Kallas. Et aktsiise ei tasu langetada, sest selle mõju ei jõua tavalise inimeseni.

Eesti Õliliit eesotsas oma juhi Mart Raamatuga vaidleb tuliselt vastu. «See on odav populism. Aktsiisi langetamine on poliitikute otsus, kui see aga tehakse, läheb see ka bensiinihinda tanklates.»

Lihtsatele küsimustele – on kartell või ei ole – pole lihtsaid vastuseid. Paneme ritta mõned argumendid, nii poolt kui vastu, ning teeme otsuse.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles