Ukraina jätkab pingutusi erinevate riikide põllumajandustoodetega varustamiseks

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Tšornomorski sadamas.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Tšornomorski sadamas. Foto: Ukrainian Presidential Press Off/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kinnitas reedeses videopöördumises, et Ukraina teeb kõik endast oleneva sellest huvitatud riikide põllumajandustoodetega varustamiseks, edastas ukrainlaste meediakanal Unian.

Teiste seas vestles Zelenskõi reedel sel teemal Malawi presidendi Lazarus Chakweraga.

«Järjekordne Aafrika riik ehk juba üheksas, kellega Ukraina on esimest korda kontaktis kogu meie iseseisvusajaloo jooksul kõige kõrgemal tasemel. Kinnitasin presidendile, et Ukraina teeb kõik endast oleneva, et iga riik, kes on sellest huvitatud, saaksid vajalikud põllumajandussaadused. Arutasime ka muid stabiilsuse küsimusi ja koostööd rahvusvahelistes organisatsioonides,» rääkis president.

Zelenskõi rõhutas Ukraina viljaekspordi suurendamise olulisust praegustes tingimustes.

President märkis, et reedel lahkus Ukraina sadamatest kolm ekspordiks mõeldud viljaga alust. Neile on laaditud ligi 60 tuhat tonni maisi, mida ootavad Türgi, Suurbritannia ja Iirimaa tarbijad.

«Praegu on peamine ekspordi pidev kasv. Sellest on huvitatud kõik. Kõik adekvaatsed maailma tegijad. Mida rohkem on meie vilja on maailmaturul, seda väiksemaks jääb poliitilise kaose oht eelkõige Aafrika ja Aasia riikides, aga mitte ainult seal,» jätkas Zelenskõi.

Riigipea sõnul on ka Euroopas tänavu oodatust palju suurem nõudlus importtoidu järele, kuna Euroopa saak oli kuumuse tõttu väiksem.

«Seega, kui partnerid täidavad oma osa viljaalgatusega seoses võetud kohustustest ehk julgeolekuosa ja ei luba uusi Venemaa provokatsioone seoses meie ekspordiga, siis on maailma ohustanud toidukriis ületatav,» märkis Zelenskõi.

Türgi kaitseministeerium teatas varem päeval, et esimene tühi Ukrainasse vilja järgi minev laev läbis edukalt ühiskoordinatsioonikeskuse kontrolli.

«Ühiskoordinatsioonikeskuse meeskond lõpetas Barbadose lipu all vilja järgi sõitva tühja laeva Fulmar S ülevaatuse,» säutsus ministeerium.

Laev läheb teravilja järele Tšornomorski kaubasadamasse.

Ukraina taristuminister Oleksandr Kubrakov kirjutas juba hommikul Facebookis, et laupäeval on Ukraina sadamatesse oodata lastimiseks esimest tühja laeva.

Teadupoolest väljus reede varahommikul Suur-Odessa sadamaist kolm laeva Ukraina viljaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles