Amnesty Ukraina büroo juhtaja lahkus raportiga seoses ametist (3)

BNS
Copy
Azovstali kaitsjate lähedased nõudmas Venemaa tunnistamist terroristlikuks riigiks.
Azovstali kaitsjate lähedased nõudmas Venemaa tunnistamist terroristlikuks riigiks. Foto: Stringer/Scanpix

Rahvusvahelise inimõigusorganisatsiooni Amnesty Internationali Ukraina büroo juhataja Oksana Pokaltšuk teatas reede õhtul, et lahkus organisatsiooni skandaalse raportiga seoses ametist.

Pokaltšuk kirjutas juba varem päeval suhtlusvõrgustikus Facebook, et Amnesty International ignoreeris tema meeskonna palveid raportit mitte avaldada. Pokaltšuk kinnitas ühtlasi, et Amnesty Ukraina büroo ei tõlgi raportit ukraina keelde ega lae seda üles oma veebilehele.

"Ma lahkun Amnesty Internationalist Ukrainas. See on järjekordne kaotus, mille sõda on mulle toonud. See on olnud minu lemmiktöö seitse aastat ja sellega olid seotud ka tulevikuplaanid. Viimased viis kuud on see olnud ka päästerõngas ja inimõiguste näol töötasin ma oma kodumaa hüvanguks sõja ajal. Kõik põrkas vastu bürokraatiat ja mõistmisbarjääri. Asi pole muidugi inglise keeles, vaid sellest, et ilmselt ei saada seal aru, mida see tähendab, kui elada riigis, mida okupandid parajasti tükkideks kisuvad. Arvatakse ilmselt, et mis sellest siis on, kui kaitsjate armeed hukka mõista," rääkis Pokaltšuk.

"Mul oli veel eile naiivne lootus, et saan kõik korda. Et teeme vähemalt 200 koosolekut, arutame, seletame ja anname oma mõtted edasi. Ja seda teksti muudetakse. Täna sain aru, et seda ei juhtu," ütles naine.

"Nii olulistes aruannetes, mis avaldatakse sellisel hetkel ja sellises kontekstis, ei saa puududa teave sõja teise poole kohta, kes seda sõda alustas," lisas Pokaltšuk.

Naise sõnul ollakse Ukraina kontoris Amnesty Internationali juhtkonna väärtuste osas eriarvamusel.

"Rääkisin Amnesty esindajatega kümnetest riikidest üle maailma, et Ukraina ja ukrainlaste seisukoht võetaks kuulda. Rääkisin korduvalt ka tippjuhtkonnaga, kes kahjuks antud olukorras ei astunud vajalikke samme nende inimeste huvide kaitseks, kelle hüvanguks organisatsioon ja kogu inimõigusliikumine töötab. Lisaks kõigele jäeti tähelepanuta ka kogu maailmast pärit inimeste initsiatiiv, kes selle raporti pärast nördinud olid," lisas inimõiguslane.

Amnesty International teatas varem päeval, et ei tagane oma raportis esitatud väidetest, mille järgi Ukraina ohustab tsiviilisikuid, sest on rajanud Venemaa sissetungi tõrjumiseks baase elamurajoonidesse.

"Amnesty jääb täielikult oma raportis võetud seisukohtade juurde," ütles organisatsiooni peasekretär Agnès Callamard uudisteagentuurile AFP.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi mõistis Amnesty raporti hukka ja rõhutas, et Venemaa on sissetungija ning Ukraina ja Vene vägede tegevus ei ole samaväärne. Zelenskõi süüdistas Amnestyt vastutuse veeretamise katses agressorilt ohvrile.

Briti suursaadik Ukrainas Melinda Simmons ütles Twitteris: "Ainsad asjad, mis ohustavad Ukraina tsiviilisikuid, on Venemaa raketid ja püssid ja marodööritsevad Vene sõdurid. Punkt."

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles