Kaja Kallas sai Euroopa poliitilise kultuuri auhinna (18)

Postimees
Copy
Peaminister Kaja Kallas pälvis maineka auhinna.
Peaminister Kaja Kallas pälvis maineka auhinna. Foto: Vabariigi valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister Kaja Kallast tunnustati laupäeval Šveitsis Asconas Euroopa poliitilise kultuuri auhinnaga.

Maineka auhinnaga, mida annab välja Šveitsis asuv Hans Ringieri sihtasutus Euroopa väljapaistvatele mõtlejatele ja poliitilise kultuuri edendajatele, tunnustatakse Kaja Kallast poliitilise julguse eest Venemaa agressioonile vastuseismisel ja mõjuka rolli eest lääneriikide tugeva reaktsiooni tagamisel.

Auhinna andis üle Ringieri sihtasutuse president ja Šveitsi ajakirjanik Frank A. Meyer, Kallase auks kõneles Šveitsi liidupresident Ignazio Cassis.

Oma tänukõnes meenutas Kaja Kallas, et Eesti kasutas pärast nõukogude okupatsioonist vabanemist ära lühikest võimaluste akent oma koha taastamiseks demokraatlikus maailmas. «Praegu on vabal maailmal võimalus, et peatada Venemaa imperialism. Oleme lääneriikide poliitikas näinud tohutut muutust. Kuid see muutus on alles algus ja see peab olema jätkusuutlik. Agressor ei ole oma kuritegelikke eesmärke muutnud ega ümber pööranud. See tähendab, et me ei saa astuda ühtegi sammu tagasi. Vastupidi, peame edasi liikuma ja olulised muutused meie poliitikas tuleb muuta püsivaks,» sõnas peaminister.Kallase sõnul on kommunismirežiimi kuritegude karistamatus üks suuri põhjusi, miks seisame Euroopa pinnal taas silmitsi hävitusliku ja genotsiidi tunnustega sõjaga. Ta tõi välja, et lisaks sõjakuritegude uurimisele tuleks luua rahvusvaheline erikohus, et võtta Kreml vastutusele agressioonikuritegu eest. «Putin loodabki karistamatusele. Seda enam peame tegema kõik selleks, et kõik need, kes on Ukraina-vastase agressiooni ja massikuritegude taga, saaksid karistatud,» ütles Kallas.Tema sõnul ootavad ka eurooplasi ees rasked ajad, kuid see pole võrreldav hinnaga, mida maksavad Venemaa agressiooni tõttu ukrainlased inimeludes ja hävitatud linnades. «Kaalul ei ole ainult ühe suveräänse ja vapra Euroopa rahva saatus. Kogu reeglitel põhinev kord on rünnaku all. Kui agressioon tasub ennast kuskil ära, on see kutse jätkata seda mujal,» lausus Kallas.

Euroopa poliitilise kultuuri auhinna on varem pälvinud teiste seas Euroopa konkurentsivolinik Margrethe Vestager, Slovakkia president Zuzana Čaputová ning varasem Euroopa Keskpanga juht ja praegune Itaalia peaminister Mario Draghi. Auhind on traditsioonilise välispoliitikale keskenduva «Dîner républicain» («Vabariiklik õhtusöök») ürituse osa, mis toimub Locarno rahvusvahelise filmifestivali ajal.Kaja Kallasel oli töökohtumine ka Šveitsi liidupresidendi Cassisega. Kohtumise käigus arutati Ukraina toetamist ja ülesehitamist, Venemaa sõjakuritegude ja agressioonikuriteo uurimist, vajadust veelgi tugevamini survestada Venemaad sanktsioonide ja isoleerimise kaudu, et sundida teda lõpetama agressiooni. Keskenduti ka koostööle rahvusvahelistes organisatsioonides ja kahepoolselt, sealhulgas digiarengu valdkonnas.Pühapäeval osaleb Kaja Kallas paneelarutelul päevakajalistel välispoliitilistel teemadel, kus tema vestluskaaslasteks on Šveitsi Konföderatsiooni president Ignazio Cassis, Saksa rahandusminister Christian Lindner, Saksamaa Kristlik-Demokraatliku Liidu juhatuse liige Norbert Röttgen ja Saksa eriasjade minister Wolfgang Schmidt.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles