USA president tervitas relvarahu Gazas

Copy
Iisraeli suurtükiväelased Gaza piiril.
Iisraeli suurtükiväelased Gaza piiril. Foto: Ilan Assayag/Jini/Scanpix

USA president Joe Biden tervitas pühapäeval relvarahu Iisraeli ja Palestiina äärmusrühmituse Islamidžihaadi võitlejate vahel, mille eesmärk on lõpetada päevi kestnud verine konflikt Gaza sektoris, teatas Valge Maja.

President kutsus ühtlasi kõiki osapooli üles seda täielikult ellu viima.

«Washington tegi viimase kolme päeva jooksul koostööd juudiriigi, Palestiina omavalitsuse ja piirkonna erinevate riikide ametnikega, et julgustada konflikti kiiret lahendamist,» rääkis president.

«Samuti kutsume kõiki osapooli üles relvarahu täielikult ellu viima ning tagama, et kütus ja humanitaartarned jõuaksid lahingute vaibudes Gazasse,» lisas Biden.

President väljendas kurbust ja avaldas kaastunnet tsiviilisikute hukkumisega seoses Gazas. Vägivallas on hukkunud vähemalt 44 palestiinlast, kelle seas 15 last.

Iisraeli armee ähvardas ööl vastu esmaspäeva rünnata sihtmärke Gaza sektoris vastuseks sealt tulistatud rakettidele, teatasid meediakanalid. Iisraeli lõunaosas kõlasid enne seda õhuhäiresireenid.

Meedia andmetel anti viimased löögid sektorile siiski vahetult enne Egiptuse vahendatud relvarahu jõustumist.

Iisraeli peaministri Yair Lapidi ametkond kinnitas, et pühapäeva hilisõhtul jõustus Egiptuse vahendatud relvarahu, mis lõpetas kolm päeva kestnud konflikti Palestiina äärmusrühmituse Islamidžihaadi võitlejatega Gaza sektoris.

Peaministri kantselei teatas avalduses, et relvarahu jõustus kell 23.30 kohaliku aja järgi.

«Iisraeli riik tänab Egiptust tehtud jõupingutuste eest. Kui relvarahu rikutakse, siis jääb Iisraeli riigile õigus sellele karmilt vastata,» edastati teadaandes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles