Õpilased, tudengid ja noored kavatsevad õpetajaid streigis toetada

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengite protest.
Tudengite protest. Foto: Stanislav Moshkov/Den za Dnjom

Eesti tudengite, õpilaste ja noorteliidud toetavad 7.-9. märtsini toimuvat õpetajate streiki. Ühenduste meelest on vastutustundetud valitsuse põhjendused, et haridustöötajate palkade tõstmiseks tuleb raha muudest haridusvaldkondadest vähemaks võtta.

Eesti Õpilasesinduste Liidu, Eesti Üliõpilasesinduste Liidu ja Eesti Noorteühenduste Liidu hinnangul tuleb haridus seada riiklikuks prioriteediks, mida lisaks sõnadele toetataks ka rahastamisega. Ainult seeläbi on võimalik, et õpetaja rolli väärtustatakse ühiskonnas senisest enam.

Õpilasesinduste liidu aseesimees Liina Hirve sõnul näitab õpetajate sihikindlus seda, et hetkeolukorraga ei saa leppida. «Streigiga on liitunud juba nii mitmed teiste ametite esindajaskonnad - oleks aeg hakata kodanikuühendusi ja huvigruppe kuulda võtma,» leidis Hirve.

Eesti Noorteühenduste Liidu juhatuse esimehe Mailis Ostra sõnul ei määra õpetajaameti väärtustamine mitte ainult tänaste õpetajate motivatsiooni, vaid aitab kaasa ka tulevaste üliõpilaste karjäärivalikule. «Kindlasti on Eestis noori, kes tahaks olla õpetajad, kuid hetkeolukord kõrghariduses ning haridustöötajate väärtustamises ei kutsu neid pedagoogiõpingutega alustama.»

Eesti Üliõpilaskondade Liit rõhutab, et ühe haridusvaldkonna rahastamine ei tohiks välistada teist. «Poliitilistes aruteludes tulevad kergesti fakti ette seadmised, et kas saavad õpetajad oma palgatõusu või tudengid uue toetussüsteemi,» tõdes EÜLi juhatuse esimees Eimar Veldre.

Õpilasi, tudengeid ja noori on oodata ka õpetajate streigiga seotud üritustele, sealhulgas 7. märtsil Tallinnas Vabaduse väljakul toimuvale miitingule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles