Erialaühingud nõuavad valitsuselt punamonumentide töörühma avalikustamist (2)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Ämari punamonument – Nõukogude lendurite surnuaed
Ämari punamonument – Nõukogude lendurite surnuaed Foto: Teele Toova

Eesti Arhitektide Liit, Eesti Kujurite Ühendus, Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite Ühing, Eesti Kunstnike Liit ja Eesti Maastikuarhitektide Liit nõudsid pöördumises valitsusele punamonumentidega tegeleva töörühma koosseisu, protokollide ning otsuste avalikustamist, vahendab rahvusringhääling.

Praegu ei ole avalikkusele teada ei töörühma liikmete nimesid, protokolle ega otsuseid, kuid erialaliitude arvates see nii olla ei saa. «Kõik avalikku ruumi puudutavad otsused ning arutelud on Eesti Vabariigis olnud avalikud ja sedasi peab ka jääma,» kirjutati pöördumises, lisades, et komisjoni läbipaistvaks muutmine annaks ka otsusele suurema legitiimsuse.

Töörühma juht Asko Kivinuk on varasemalt ERR-ile öelnud, et komisjoni liikmete hulka kuuluvad nii kultuuri-, sise- kui ka kaitseministeeriumi ning nende allasutuste esindajad.

Samuti on erialaliidud nõus määrama omalt poolt liikmeid töörühma, et võtta otsuste eest täiendavat vastutust.

Postimees kirjutas kaks nädalat tagasi, et riigikantselei juurde moodustati töörühm, mis kogub kokku informatsiooni Eestis asuvate okupatsioonivõimu sümboleid kandvate hauatähiste ja mälestusmärkide kohta ning töötab välja lahenduse nende eemaldamiseks ja hauatähiste asendamiseks neutraalsete tähistega.

Riigikantselei juurde moodustatud töörühm on täienduseks kaitseministeeriumi juures tegutseva sõjahaudade komisjonile, mis tegeleb ainult avalikus ruumis paiknevate sõjahaudade ja ümbermatmisega, kuid ei keskendu okupatsioonivõimu sümbolitega hauatähiste ja mälestusmärkide eemaldamisele või kõrvaldamisele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles