Vseviov: Medvedev on pandud trollirolli, ju siis muud kasutust tal praegu ei nähta (6)

Kuku Raadio
Copy
Välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov.
Välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov. Foto: Mihkel Maripuu

Venemaa endise presidendi ja praeguse julgeolekunõukogu aseesimehe Dmitri Medvedevi eilne vulgaarne säuts Eesti omariikluse kohta ei too Eesti poolt kaasa ametlikku reaktsiooni, kinnitas välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov KUKU raadio saates Sihik.

Ta märkis siiski, et tähelepanuta see tviit ei jäänud ning järeldada võib sellest vaid ühte: «Kui vaadata seda mustrit, mis viimastel kuudel on kujunenud, siis Vene võimud kasutavad Dmitri Medvedevit kõige ehedama sotsiaalmeedia trollina. Just tema kaudu antaksegi välja selliseid trollivaid sõnumeid. Muidugi on need oma otsekohesuse jõhkruses vulgaarsed ja tuletavad järjekordselt meelde seda, kuidas Moskvas mõeldakse, kui meie peale mõeldakse,» rääkis Vseviov saates.

Aastatel 2008–2012 Venemaa presidenditoolil istunud Medvedev säutsus eile Twitters vastuseks peaminister Kaja Kallase nõudmisele peatada Venemaa kodanikele turismiviisade väljastamine: «See, et olete vabad, pole mitte teie teene, vaid meie tegevusetus.»

Tegemist on Venemaa eeskätt vanglažargoonis üsna levinud väljendiga, mida sealsed miilitsad (tänased politseinikud) kasutasid kurjategijaid vabaduses kohates.

Kas võib sellest säutsust välja lugeda ka Kremli sarnast, blatnoilikku mentaliteeti? «Päris kindlasti, tegemist ei ole seejuures üksikjuhtumiga. Sealses poliitilises kommunikatsioonis on muster. Seda mustrit on kultiveerinud ka teised Venemaa juhtivad ametiisikud, aga nagu ma ütlesin, jah, Medvedev näikse olevat pandud sellisesse trollirolli. Ju tal siis muud rolli praegu Venemaa juhtimises enam ei nähta või seda tal ei ole. Kasutatakse seda provokaatorina internetiavarustes,» arvas kantsler ja lisas, et ühele ekspresidendile on see päris piinlik ja kohatu roll.

«Aga lõppkokkuvõttes nende asi, kuidas nad oma tööd seal jaotavad,» nentis ta. 

Küsimusele, kas Eesti välisministeerium reageerib Venemaa tipp-poliitiku avaldusele ka ametlikult, kutsudes välja näiteks suursaadiku, vastas Vseviov eitavalt. «Me ei saa sellesse nii tõsiselt suhtuda, sest lõppkokkuvõttes internetitrolli tuleb suhtuda nii, nagu internetitrolli suhtutakse. Muidugi me oleme sellele vastanud, ka välisminister (Urmas Reinsalu) vastas oma säutsuga sellele,» vastas Vseviov.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles