NÄDALA LOOMAAED ⟩ Töönädal lõppes meeleoluka elevantide austamisega

Elevant Draay koorib pajuoksa. Foto: Inari Leiman
Inari Leiman
, Tallinna loomaaed
Copy

Pihlakobarad juba punetavad, kuid palavus ei anna alla. Sestap tasub loomaaiakäik ette võtta pigem õhtu poole, jahedamal ajal – ei taha ju loomadki päikeselõõsas aktiivselt tegutseda.

Kesknädalase klassikakolmapäeva õhtukontserdid nii sel kui ka järgmisel nädalal annavad hea võimaluse pärast kontserti läbi loomaaia koju jalutades uudistada loomade tegemisi õhtuses vaikuses ja jaheduses.

Suurte silmadega surikaadid.
Suurte silmadega surikaadid. Foto: Inari Leiman

Nii said selle nädala viiulikontserdilt lahkujad näha, kuidas väikesed päikesekummardajad surikaadid peesitavad õhtupäikese soojades kiirtes.

Naeratav vööthüään.
Naeratav vööthüään. Foto: Inari Leiman

Nad kohtasid naeratavat vööthüääni ja tabasid pesukaru paku seest maiuspalasid urgitsemas.

Pesukaru kännul.
Pesukaru kännul. Foto: Inari Leiman

Vana karumaja otsa juures elav amuuri leopard Muusi aga oli õhtujaheduses hoolega ametis talle mängimiseks antud suure heinu täis puldankoti rappimisega.

Lumeleopard Otto III.
Lumeleopard Otto III. Foto: Inari Leiman

Ka lumeleopard Otto III patseeris kesknädalal aedikus ja lesis haigutades suurel kivil. Et tema elu ei muutuks aga liiga mugavaks ja igavaks, seoti tema neljapäevane lõunaeine riidesse mähitult aedikus turritava tüve külge. Hea haistmisega loom leidis saagi kiiresti ja vaatas selle ka üle, kuid allasikutamisega ei hakanud vaeva nägema. Küll videvikus aega sellega tegeleda!

Reedel olid tähelepanu keskpunktis loomaaia londilised – peeti elevandipäeva. Sai näha ja kuulda, mida meie elevandid teha oskavad ja kuidas nad endale toitu suupärasemaks teevad.

Eesti looduse päeval, mida tänavu tähistatakse laupäeval, saab loomaaia kassast kaasa haarata Eesti looduse ristsõnamängu. Keskkonnahariduskeskuses on välja pandud tore väike looduslike õistaimede näitus «Tasapisi targaks». Panduse seinal näeb loodusfoto võistluse «Vereta jaht 2020» auhinnatud fotosid Eesti loomadest ja loodusest. Veskimetsa vääriselupaik ja õpperada aitavad sealset elustikku iseseisvalt avastada.

Läinud nädala keskel toimus troopikamajas kangursipelgate paarumislend. Ühtäkki sagis terraariumis hulk tiibadega sipelgaid, kes nüüdseks on jälle pesade sügavusse peitunud.

Leeguani ja valgetups-marmoseti elupaik on kaetud võrguga, et tagada loomadele rahu ja turvatunne. Juulis stressi tõttu söömisest keeldunud leeguan sai seepeale isu tagasi. Võrk paistab niipalju läbi, et külastajad saavad loomi siiski uudistada.

Kaksküürkaamel Hasan.
Kaksküürkaamel Hasan. Foto: Inari Leiman

Prževalski hobustega aedikut jaganud isaskaamel Hasan viidi tagasi kaksküürkaamelite karja juurde, sest kahe hobuse – Niva ja Pamela – kapjade raviks on vaja eraldusaedikut. Hasanit näeb nüüd väiksemas kaameliaedikus otse külastajate ees.

Kihnu lamba oinas Salava.
Kihnu lamba oinas Salava. Foto: Inari Leiman

Kihnu maalamba utekarjaga ühines ilusate tugevate rõngas sarvedega oinas Salava. Laste loomaaias 2018. aastal sündinud ning tänu oma kaunile välimusele kaks ja pool aastat mitmes kihnu maalamba karjas sugujäärana töötanud ning ohustatud põlistõugu säilitada aidanud loom on nüüdsest puhkusel ja tagasi oma sünnikarjas.

Arglikud lõunaunelid.
Arglikud lõunaunelid. Foto: Inari Leiman

Liigikaitseuuringute keskusesse kolisid elama kaks pisikest Aafrika päritolu lõunaunelite perekonna esindajat, kellele ei sobi elu koduste lemmikutena. Ööaktiivsed tegelased ennast päeval hea meelega ei näita, katsumist ja kättevõtmist ei hinda, öösel aga krabistavad hoolega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles