Keskmaa õhutõrje peaks rahastusotsuse saama uuel nädalal (3)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Keskmaa õhutõrje
Keskmaa õhutõrje Foto: Karl Kraus/Eesti Kaitsevägi

Kaitseministeerium teeb ettevalmistusi, et neljapäevaseks valitsuse istungiks päevakorda lisada keskmaa õhutõrje ostmise rahastamisotsus, kinnitas kaitseministeeriumi kommunikatsiooniesindaja Roland Murof.

Otsuse, et Eesti saab keskmaa õhutõrje võimekuse hiljemalt 2025. aastaks, tegi Reformierakonna ning Keskerakonna valitsus juba märtsis. Kaitseministeeriumile jäeti neli kuud, et võimalikud ostuvariandid valitsusele esitada.

Juuni lõpus allkirjastasid toonane kaitseminister Kalle Laanet (RE) ning Läti kaitseminister Artis Pabriks Madridi NATO tippkohtumisel kavatsuste protokolli, mis loob aluse Eesti ja Läti ühiseks keskmaa õhutõrje süsteemide hankeks.

Postimees kirjutas toona, et koos ostes saab süsteeme ristkasutada ning õhutõrje komponente omavahel vahetada või laenata. Riigi kaitseinvesteeringute keskus oli tolleks hetkeks nelja kuuga kõik hanke sisulised ettevalmistused ära teinud ning hanke saanuks kasvõi kohe käima lükata.

Selleks läks aga vaja valitsuse ametlikku rahaeraldamist, mis järgmisel nädalal eelduste kohaselt peaks ka saabuma. Seni on otsuse tegemist piiranud puhkuseperiood: niivõrd mastaapse investeeringu tegemiseks on soovitud nii rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse (RE) kui peaminister Kaja Kallase (RE) kohalolu.

Kevadel hinnati keskmaa õhutõrjele määratavaks rahaeralduseks hinnanguliselt 350 miljonit eurot, praegu on kaitseminister Hanno Pevkur (RE) konkreetsete summade rääkimisest hoidunud, et hankel saada nõnda võimalikult soodsad pakkumised-tingimused.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles