Nõmme punamonument koristati avalikust ruumist ära (1)

Postimees
Copy
Punamonument varasemalt Valdeku tänava ja Viljandi maantee nurgal.
Punamonument varasemalt Valdeku tänava ja Viljandi maantee nurgal. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinnas, Viljandi maantee ääres asunud mälestuskivi paigaldati täna ümber Liiva kalmistule.

Mälestuskivi uus asukoht on Liiva kalmistu alleel, mis viib Holokausti mälestuskivi juurde ning uuest asukohast paarikümne meetri kaugusel on ka mälestuskivi, mis tähistab 164 nõukogude sõjavangi matmispaika.

«Minu poole pöördusid Teises maailmasõjas nõukogude poolel võidelnud sõjaveteranide ühenduse esindajad palvega paigaldada Viljandi maantee ääres asuv sõjamonument ümber lähedal asuvale Liiva kalmistule. Tulime sellele palvele vastu,» ütles Kadrioru pargi juhataja Ain Järve, kelle haldusalasse kuuluvad ka Tallinna kalmistud.

Valdeku tänava ja Viljandi maantee ristmiku vahetus läheduses oleva parkla juures asunud mälestuskivi kujutab ennast musta graniitplaati, mille peal on eesti ja vene keeles kirjas tekst.

«Igavene mälestus langenutele võitluses fašismiga. 1941–1945». Monumendil ei ole kujutatud teisi elemente või sümboleid. Mälestuskivi kohta ei ole ühtegi märget Tallinna ametite dokumentides ega riiklikus ehitisregistris, samuti ei ole see mälestisena kaitse all. Mälestuskivi all või selle vahetus läheduses ei ole teadaolevalt maetuid.

«Arvestades ühiskonnas valitsevaid pingeid, on igati põhjendatud sõjas langenutele pühendatud mälestuskivi paigaldamine kalmistule, kus saab hukkunuid väärikalt mälestada. Liiva kalmistu on selle monumendi jaoks sobilik paik, sest see on senisele asukohale geograafiliselt väga lähedal ning siin asub juba mitu mälestuskivi, mis samuti mälestavad Teise maailmasõja ajal hukkunuid,» lisas Järve.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles