Reinsalu sõnul otsitakse viisi, kuidas sulgeda piir mujal EL-is viisa saanud Vene kodanikele

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu.
Välisminister Urmas Reinsalu. Foto: Kermo Benrot

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) tõdes, et järgmiseks nädalaks valmistavad välis- ja siseministeerium ette võimalikud ettepanekud Eesti piiri sulgemiseks neile Vene Föderatsiooni kodanikele, kellel on mujal kui Eestis väljastatud Schengeni viisa, vahendas rahvusringhääling.

«Euroopa Liidu seadused võimaldavad lausa Euroopa Liidu kodanike blokeerimist ühte või teise Euroopa Liidu riiki sisenemast,» selgitas Reinsalu. 

«See mass Vene kodanikke, 850 000, mis on augusti esimese nädala lõpu seisuga Euroopa Liitu sisenenud, on kahetsusväärselt kasvamas, järelikult peame olema valmis astuma samme toetamaks Ukraina võitu,» lisas ta.

Plaani kinnitas ERR-ile ka siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Veiko Kommusaar.

Samal teemal kohtus Reinsalu ka täna Soome ametikaaslase Pekka Haavistoga.

Venemaa-vastaste sanktsioonide karmistamisest rääkides rõhutas Reinsalu, et peame tõkestama Venemaa kodanike sisenemise Euroopa Liitu, kuni sõda Ukrainas kestab.

«Eesti otsustas piirata Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamise ja mitte lubada siia Eestist saadud viisaga Venemaa kodanikke. Järgmiseks esitame ELis ettepaneku lõpetada Schengeni riikide viisade väljastamine agressorriigi kodanikele,» sõnas Reinsalu Helsingis.

9. augustil teatas peaminister Kaja Kallas (Reformierakond) Twitteri vahendusel, et Venemaa kodanikele turismiviisade väljastamine tuleks peatada.

«Euroopa külastamine on privileeg, mitte inimõigus. Lennuliiklus Venemaalt on peatatud. Seega kuniks Schengeni riigid väljastavad viisasid, kannavad koormat Venemaa naabrid (Soome, Eesti, Läti). On aeg Vene turism peatada,» kirjutas peaminister.

Sanktsioon Vene kodanikele

Valitsus kiitis heaks sanktsiooni, millega piirab Venemaa Föderatsiooni kodanikele nii viisade väljastamist kui ka Eesti poolt väljastatud Schengeni viisaga välispiirilt riiki sisenemist. Erandina pikendatakse üheks aastaks elamisluba neile üliõpilastele, kel on käsil Eesti kõrgkoolides õpingute lõpetamine.

Eestisse tohivad endiselt siseneda Venemaa Föderatsiooni kodanikud, kellel on Eestis pikaajaline elamisluba, kes tulevad Eestisse lähisugulaste külastamiseks, aga ka Eestis töötavad Vene diplomaadid ja nende pereliikmed, rahvusvahelise kauba- ja reisijateveoga seotud töötajad.

Sanktsioon jõustub 18. augustil.

Allikas: valitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles