Väsimatuid «võtmehoidjaid» 20. august eriti ei rõõmusta (2)

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
«Me oleme juurikad,» tõdevad Nõmme valitsuse liikmed Kalev Ots (vasakul) ja Jaan Audru.
«Me oleme juurikad,» tõdevad Nõmme valitsuse liikmed Kalev Ots (vasakul) ja Jaan Audru. Foto: Kermo Benrot

Vanemate meeste sõpruskond hoiab hingeõhu abil kustumast 1938. aasta põhiseadusest süttinud tulukest ja usub, et õigusjärgse Eesti Vabariigi taastamine võib seista alles ees, sest volituste üleandmine 1992. aastal polnud nende arvates seaduslik.

Tallinn, Nõmme. Terrassilaual on suur kann sidruniviiludega vett, koorepakk ja vanaaegne lillemaalingutega suhkrutoos. Perenaine kannab kohale kohvi ning kaob siis hääletult tagasi maja sügavustesse. On vaikne ning – võib-olla tänu suurele männile, mille võra terrassi varjab – ka jahe, otsekui oleksime korraga mingis teises ajas, kuhu kuumalained ja ilmastikumuutused veel jõudnud pole. Kuid on 17. august 2022, «Nõmme valitsuse» ametisolemise 10 929. päev.

Teisel pool lauakest istub president (täpsemalt «peaminister Vabariigi Presidendi ülesannetes») Kalev Ots, kes meenutab oma valge habeme ja terava pilguga ühekorraga Jaan Tõnissoni ja Sigmund Freudi. Tema kõrval on käed ristanud valitsuse teedeminister ja sõjaministri kt Jaan Audru. Ning ega õigusjärgse EW de iure võimukandjaid (vähemasti nende endi meelest) rohkem polegi, kokku kuus: peaministri asetäitja ja kohtuminister Edgar Salin, sotsiaalminister ja siseministri kt Hando Kruuv, finantsminister Heino Sünd ja välisminister ning majandusministri kt Toomas Mathiesen (tema, ametikohale sobivalt, elab alaliselt ka välismaal).

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles