LUUBI ALL ⟩ Martin Tishler: igasugune metsamaterjal saab oma väärtust ainult kasvatada (1)

Priit Pullerits
, ajakirjanik
Copy
Martin Tishleri juhitav Tornator on aastast 2013 kõige hoogsamalt maad juurde ostnud.
Martin Tishleri juhitav Tornator on aastast 2013 kõige hoogsamalt maad juurde ostnud. Foto: Ilmar Saabas/Ekspress Meedia/Scanpix

Eesti riigi ja Graanuli grupi järel suuremate maaomanike edetabelis kolmandat kohta hoidva Tornator Eesti juhatuse liige Martin Tishler ütleb, et omanikust olenemata on maasse investeerimise üks põhjus maa ja metsa hindade üldine tõus, mis kaitseb inflatsiooni eest.

2013. aastaga võrreldes kuulub Tornatorile maad neli korda rohkem, mis on suurim kasv selle ajaga Eesti suuremate maaomanike hulgas. Miks ettevõtte omanikud metsamaasse investeerivad?

Suurim kasv jääbki 2013. aastast algava perioodi esimestesse aastatesse, kui tehti mitu suurt tehingut. Viimastel aastatel on pindala olnud suhteliselt stabiilne: tagasihoidlikke ostetud koguseid on tasakaalustanud mõningad mittemetsamaade müügid, näiteks rohumaad, riigile oluline infra, naabrite majatagused.

Arvan, et omanikust olenemata on maasse investeerimise üks peamine põhjus, et maa ja metsa hinnad on üldiselt tõusnud, mis kaitseb – praegusel ajal küll väikeses osas – inflatsiooni eest. Jätkusuutliku metsakasvatusega, millesse oluliselt panustame, saab metsade väärtust tulevikus veel suurendada. Väga oluline tegur on seegi, et metsade kestlik majandamine on kliimapositiivne tegevus. Nii saamegi komplekti kokku: stabiilne, pikaajaline ja roheline investeering tulevikku.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles