VIDEO JA BLOGI ⟩ Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas: peame riigi poolt looma vajaduse eesti keelt kasutada (3)

Ingrid Landeiro
, suvepraktikant
Copy
Tõnis Lukas.
Tõnis Lukas. Foto: Mihkel Maripuu

Minister Tõnis Lukas (Isamaa) ja kantsler Kristi Vinter-Nemvalts andsid haridus- ja teadusministeeriumi pressikonverentsil ülevaate algava õppeaasta oluisematest teemadest. 

Pressikonverentsil põhifookus oli üleminekust eesti õppekeelele. Kui enne olid kokkulepped gümnaasiumitega, siis nüüd on koalitsioon kokku leppinud, et üleminek toimub ka lasteaedades, põhikoolides ning ka kutsekoolides. «Meie keelekümbluse programm on juba praegu meie oma sisemiste vajaduste järgi arenenud, aga nüüd peame hilise keelekümbluse meetodit arendama,» sõnas Lukas. 

Hetkel on plaanis muuta ka keeleõppe intensiivsust ja selle tõttu on ette valmistatud õppekava muudatused. Näiteks algkoolides tõuseb eesti keele tundide arv senise kahe tunni asemel nelja tunnini nädalas. 

Lisaks muudetakse eesti keele lõpptaset nii põhikoolis kui ka gümnaasiumis. Põhikooli lõpuks peab õpilase keeletase olema tasemel B2 ja gümnaasiumi lõpuks C1. «Peame riigi poolt looma vajaduse eesti keelt kasutada,» selgitas Lukas.

Haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Kristi Vinter-Nemvalts tuletas pressikonverentsil meelde meetmed, millega takistatakse õppeaasta kestel koroonaviiruse levikut koolides. 

«Meil on eesmärk hoida haridusasutused avatuna ning üleriigilist distanstõpet soovime vältida,» sõnas Vinter-Nemvalts. Koolides jätakatakse õpilaste kiirtestimist ning testid soovitakse anda  õpilastele koju kaasa. Testimise sageduse soovitusi annab ministeerium koos terviseametiga ning testid tagab koolidele riik.

Samuti andis Vinter-Nemvalts ülevaate Ukraina õpilastest Eesti koolisüsteemis. Augusti seisuga on koolidesse registreeritud ligi 4600 noort. Alushariduses on nendest 30 protsenti, põhihariduses 65 protsenti ning gümnaasiumis neli protsenti.

Ministeeriumile teeb aga muret, et paljud Ukraina lapsed ei ole veel koolide nimekirjadesse registreeritud ning selleks tehakse koostööd teiste ministeeriumitega, et nende laste vanemaid registreerimise vajadusest teavitada. «Loomulik on Ukraina lastevanemate soov koduriiki naaseda, seega võib juhtuda olukord, kus tuleb Ukraina lastele leida koolikohti ka peale septembri algust,» selgitas kantsler. 

Tagasi üles