Stroomi rannas algab vee all pinnases asuva naftareostuse uuring

BNS
Copy
Reostus Stroomi rannas.
Reostus Stroomi rannas. Foto: Sander Ilvest

Sel nädalal algab Stroomi rannas vee all pinnasesse mattunud naftareostuse uuring eesmärgiga koostada selle põhjal reostuse likvideerimise plaan ja reostus eemaldada.

Põhja-Tallinna linnaosavanem Manuela Pihlap selgitas, et tööde teostaja otsing võttis aega, sest ülesanne oli keskmisest keerukam. Eestis on vaid mõni juhtum, kui veekogu põhjapinnases on tulnud teha uuringuid ja reostus likvideerida. «Mitme ostumenetluse tulemusel leidsime koostööpartneri, kelle abil saame alustada uuringuga, et selgitada reostuse täpne asukoht ja ulatus.»

Töid teostab OÜ REI Geotehnika. Pärast uuringu tulemusi, mil on selge reostuse ulatus ja asukoht, tuleb korraldada hange likvideerija leidmiseks.

Naftajääkide reostuse esimesed märgid Stroomi ranna vees avastati juuni lõpus, kui tuvastati rannavees ja liival üksikuid väiksema suurusega õliseid laike. Põhja-Tallinna vanema Manuela Pihlapi sõnul reageerisid linnaosavalitsus koostöös päästeameti ja keskkonnaametiga operatiivselt ning reostusala märgistati piiretega.

Juuni lõpus võttis keskkonnaamet reostusest ka proovid, mis saadeti laborisse. Reostuse päritolu on teadmata, kuid selle põhjal, kui sügaval reostus asub ja kuidas käitub, võib arvata, et tegu on vanema raske kütteõli ehk masuudi jääkreostusega, mis on nüüd, mil lained on aja jooksul liivakihi õhemaks kulutanud ja mujale kandnud, on pinna lähedale jõudnud.

«Pärast kaldajoone põhjalikumat uuringut kinnitas keskkonnaamet, et tegemist on paikse iseloomuga naftasaaduste reostusega. Sellise reostuse eemaldamiseks merepõhjast on vajalik reostusuuring ja saneerimiskava. Uuringu eesmärk on välja selgitada reostuse ulatus, allika täpne asukoht ning reostuse iseloom. Viimasest sõltub ka vajalike tööde esialgne ajakava,» ütles Manuela Pihlap. «Oleme tänulikud keskkonnaametile, kes on kiiresti reageerinud, väljastanud kõik vajalikud load ning pakkunud igakülgset nõu protsessi jooksul.»

Terviseameti sõnul leidis veeproovide tulemusi hinnates kinnitust võimalus, et naftasaaduste reostus võib levida seni teadaolevast alast kaugemale. Terviseameti soovitusel on Pelguranna/Stroomi supluskohas ujumine tungivalt mittesoovitatav kuni reostuse kõrvaldamiseni ja rannas lehvib lilla lipp.

2022. aasta suvehooaja jooksul avastati Stroomi piirkonnas kaks reostuse juhtumit. Teine juhtum leidis aset kuu aega hiljem, maismaal 28. juulil, kui Stroomi rannapargis avastati merest mõnesaja meetri kaugusel maa seest välja pressiv õline mass. Kaevetööde käigus, mis viidi läbi juba samal päeval, kaevati maa seest välja 7,5 tonni bituumeni jääke. Välja kaevatud reostus utiliseeriti ja pinnas täideti ja siluti. Keskkonnaamet võttis proovid ja saatis need laborisse alalüüsimiseks ja võrdlemiseks Stroomi rannast varasemalt tuvastatud reostusega. Tulemustest selgus, et reostuse põhjuseks olid maa sees olevad ja maapinnale imbunud asfaltbituumeni jäägid. Laborianalüüsi põhjal võib hinnata, et vees ja haljasalal olevad naftaproduktid on sarnased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles