ANALÜÜS ⟩ Putin lõikab Duginite surmast kasu (5)

Erkki Koort
, uuriva toimetuse juht
Copy
Darja Dugina hukkumiskoht Moskva lähedal, milles Kreml süüdistab Ukrainat, kuid viimasel oleks Moskvas palju väärtuslikumaid sihtmärke. EPA/RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE HANDOUT
Darja Dugina hukkumiskoht Moskva lähedal, milles Kreml süüdistab Ukrainat, kuid viimasel oleks Moskvas palju väärtuslikumaid sihtmärke. EPA/RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE HANDOUT Foto: RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE HANDOUT
  • FSB versioon on täis vigu ja vasturääkivusi.
  • Ukrainal on märksa väärtuslikumaid sihtmärke.
  • Eesti peaks juhtumist avaldama võimalikult palju.

Kes on Dugina tegelik tapja ehk kuidas Donetski separatistiga abielus olev proua Vovk 12-aastase lapsega Moskvast Eesti kaudu Viini sõitis.

Milleks olnuks Ukrainal vaja tappa Kremli ideoloogiks nimetatud Aleksandr Dugin? Või siis tema kaitseministeeriumis töötanud tütar? Mitte mingit loogilist seletust sellel ei ole. Ukrainal on oluliselt väärtuslikumaid sihtmärke, ka Moskvas.

Mida me tänaseks sellest loost teame? Laupäeva õhtul kella 22 paiku lõhkes sõitvas Toyota Land Cruiseris pomm. Auto tavapärane kasutaja oli äärmuslike vaadetega filosoof Dugin, selle roolis aga tollel õhtul tema 1992.a. sündinud ja Venemaa kaitseministeeriumi haldusalas töötav tütar Darja. Autoga Moskvast 40 kilomeetri kaugusel Bolšije Võzjomõ külas. Dugina suri sündmuskohal.

Nagu öeldud, on Ukrainal märksa olulisemaid sihtmärke ning praeguseks vähetähtsa filosoofi tapmine ei kallutaks sõda kuidagi Kiievi kasuks. Dugini roll ja mõju Kremlile on viimaste päevade kajastuses tunduvalt ülehinnatud. Tal puudub otsene mõju ning ta ise on avalikult tunnistanud, et ei arva Putinist kuigi hästi, nimetades teda Postimehele antud intervjuus santehnikuks.

Dugin on avalikul esinemisel ka öelnud, et «Venemaa liigub järjest suuremasse autoritaarsusesse ja paljud asjad mõjuvad hirmutavalt ning mitmed asjad on ebameeldivad. Ühiskond tervikuna pöörab sellele liikumisele liiga vähe tähelepanu ja kui alguses püüdis Kreml seda peita, siis nüüd toimub autoritaarse maailmavaate formaliseerimine vääramatult.» Pärast neid sündmusi võib tema mõju muidugi kasvada.

Motiivi puudumine

Igasugu mõrvade puhul on oluline, milline oli motiiv ehk kellele see oli kasulik. Praegu avaldatud, lekkinud ja sünteesitud info põhjal ei saa see olla kuidagi kasulik Kiievile, sest tsiviilisiku vastu suunatud plahvatuse korraldamine vähendab vaatamata sõjale Lääne toetust. Seega pole tegemist mõistliku teoga ning kasu Ukrainale puudub.

FSB jagas koopiat Natalja Vovki Ukraina sõjaväepiletist, mis on tõenäoliselt võltsing. Selles dokumendis on kirjas veel naise endine nimi Šaban.
FSB jagas koopiat Natalja Vovki Ukraina sõjaväepiletist, mis on tõenäoliselt võltsing. Selles dokumendis on kirjas veel naise endine nimi Šaban. Foto: Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB)

Tõenäoliselt oli sihtmärk ikkagi Dugin ise, kuid kuna auto pandi plahvatama distantsilt, pidid tapjad teadma, et seal on hoopis tütar. Tegelik plaan võis olla ka mõlema üheaegne tapmine, mis võinuks õnnestuda, sest nad käisid samal üritusel. Siiski kasutati erinevaid autosid ning filosoofi tütre tapmine ühes kannatava isa meediapiltide näitamisega, töötab samuti väga hästi.

Venemaa otsene kasu seisneb ühiskonnas vihkamise taseme tõstmises. Vene meedias levitatud väide, et teo panid toime ukrainlased Azovi polgust on määratud tõstma ühiskonna valmisolekut minna Ukrainasse sõdima. Venemaal Azovi polgust loodud natside kuvand peab tõstma tahet natsismiga võidelda, eriti siis, kui näidata, et see pealinnas plahvatusi korraldab.

Azovi pataljoni sissetoomine on oluline seoses Mariupolis sellel nädalal plaanitud etendusega, mida meedias mõnikord millegipärast kohtuprotsessiks nimetatakse. Seoste loomine on mõeldud nii sise-, kui ka välismaiseks tarbimiseks, sest näidendi eel oli vaja näidata Azovi «terroristlikku» olemust. Tsiviilisiku selline ründamine on suunatud vähendama ka läänes azovlastele kaasatundmist.

Remargina tuleb veel esile tuua, et eriti kummaline on Venemaa julgeolekuteenistuse FSB väide, nagu oleks proua Vovk korraldanud Dugini ründamise ajal, mil tal oli kaasas 12-aastane tütar. Tundub, et see on osa ukrainlaste-vastase viha süstimises – näe, vedas lapse ka mõrtsukatööle.

Eesti osa

Miks pidi küll keegi proua Vovk küll põgenema Moskvast Mini Cooperi autoga läbi Pihkva Eestisse? Pole märgata olnud, et Pihkvas oleks Eesti piiripunkt avatud ning FSB pole ka ise täpsemat selgitust andnud. Tõsi, lennud on oluliselt vähenenud, kuid sõita autoga nii kaugele tundub täis ebaloogilisusi. Eesti piir on kohe peale Lätit kõige lähem koht Venemaalt maismaad pidi väljuda.

Tõenäoliselt mõeldi Dugina hukkumiseni viinud sündmused välja Venemaa Julgeolekuteenistuses. Eestile varju heitmise vältimiseks on meil kasulik teadaolev info avaldada.
Tõenäoliselt mõeldi Dugina hukkumiseni viinud sündmused välja Venemaa Julgeolekuteenistuses. Eestile varju heitmise vältimiseks on meil kasulik teadaolev info avaldada. Foto: Sergei Karpukhin

Aga ikkagi. Sõita Moskvast Eestisse üle 800 kilomeetri Ukraina numbritega autoga ning minna selliselt piirile, kus sind kontrollib piirivalve, mis muide on juba paarkümmend aastat osa FSBst... Tundub uskumatu.

Pigem oli Eesti kaudu tulek mõeldud näitamaks Eesti riiki «terroriste» toetamas. On selge, et peaminister Kaja Kallase laialdased sõnavõtud Venemaa olemuse esitamisel lääne meedias on Kremlile vastukarva. Seda vastumeelsust on ka avalikult väljendatud. Samuti on Eesti olnud üks venelastele viisakeelu kehtestamise juhtriike. Võimalus näidata Eestit terroristide põgenemisteena aitab mõnedes ringkondades kindlasti segadust külvata.

Seetõttu on Eestil pigem kasulik avaldada selle juhtumi osas niipalju materjali, kui vähegi võimalik. Piiriületuse info mitteavaldamine ning lihtsalt kommenteerimata jätmine ei tööta Eesti kasuks. Probleem pole nendes, kes meid niigi usaldavad, vaid nendes, kes pole Eesti asjadega nii hästi kursis või, kes nimetavad suurtes meediamajades meid jätkuvalt «endiseks liiduvabariigiks».

FSB jälg

Selles juhtumis on palju segast ja vastukäivat, sest suits pole veel hajunud. FSB on liiga kiiresti ja liiga detailselt avaldanud asjaolusid, mis uurimisse puutuvad. Tavaliselt nii kiiresti infot välja ei anta. Lihtne on muidugi lahendada seda juhtumit, mille osas endal täpsed teadmised on.

Nüüdseks on selgunud proua Vovki abielu Donetski separatistiga. Samuti on esitatud kahtlused tema sõjaväepileti võltsimise osas. Venemaa propagandist Solovjov aga teatas, et proua Vovk asub juba Viinis. Tegemist on spekulatsiooniga, aga miks peaks keegi pagema Viini? Kas seetõttu, et see on Venemaast piisaval kaugusel ning tegu pole nn Ida-Euroopaga. Või seetõttu, et tegemist pole NATO liikmega ja suhteliselt venemeelne poliitika võimaldab teda kätte saada? Kui Viin ei anna teada välja, näib proua ikkagi seal olevat väljaspool NATO haaret.

Venelased ei küsi, miks FSB ebaõnnestus rünnaku peatamisel Moskvas või miks on varasemad sarnased mõrvad pikalt laheduseta. Neil läheb hoopis «hari punaseks», et azovlased on Moskvas. Seda oligi aga vaja saavutada.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles