Minister Peterson kutsus tudengeid tervishoiuteemal kaasa rääkima (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Peep Peterson.
Peep Peterson. Foto: Kermo Benrot

«Kutsun teid osalema ka tervishoiu juhtimises – jagama mõtteid ja tegema ettepanekuid juba kooliajal. Parem kvaliteet, parem tulevik tuleb, kui tervishoiusüsteemi ka laiemalt panustate, mitte vaid patsiendiga töötades,» ütles tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) täna Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis õppeaasta avaaktusel.

​Minister tänas ja tunnustas õpinguid alustavaid tulevasi tervishoiuspetsialiste ning rõhutas, et ühiskond ootab ja vajab neid appi. «Ministri ja riigi ülesanne on pakkuda teile tööd, mida te jaksate teha, et teie jõud läheks kohta, kus on teie oskused ja teil jätkuks jõudu naeratamiseks,» rääkis Peterson. 

«Kutsun teid osalema ka tervishoiu juhtimises – jagama oma mõtteid ja tegema ettepanekuid ja seda juba kooliajal. Parem kvaliteet, parem tulevik tuleb, kui süsteemi ka laiemalt panustate, mitte vaid patsiendiga töötades,» lausus minister, pannes noortele südamele, et nad ka ennast hoiaks ja läbipõlemise eest kaitseks.

Õpet alustas oluliselt rohkem tudengeid

Veebruaris sõlmitud konsensusleppe alusel saab sel aastal alustada tervishoiu kõrgkoolides õeõpet 83 tudengit varasemast rohkem ning järgmistel aastatel suureneb vastuvõtt veelgi. Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis oli täna avaaktus 500 esmakursuslasel – magistriõppes terviseteaduse õppekaval, rakenduskõrgharidusõppes õe, ämmaemanda, füsioterapeudi, bioanalüütiku, tervisekaitse spetsialisti ja radioloogiatehniku õppekaval ning kutseõppes massööri, tegevusjuhendaja, lapsehoidja, hooldustöötaja, erakorralise meditsiini tehniku ja podoloogi õppekaval.

Õdesid võttis kõrgkool vastu sel suvel 156, talvisel vastuvõtul on õe õppekavale 78 õppekohta – seda on 26 võrra rohkem kui eelmisel aastal. Järgmisel aastal suureneb vastuvõtt omakorda 26 võrra.

«Suviseid vastuvõtukonkursse vaadates on selge, et tervishoiuerialad on populaarsed ning neid, kes tahaksid õppida, on oluliselt rohkem,» ütles tervishoiu kõrgkooli rektor Ulla Preeden. «Tuleks leida lahendus, kuidas tervishoiusektorit kummitav tööjõupuudus, kõrghariduse alarahastus ja suur huvi tervishoiuerialade vastu kokku viia.»

Sel õppeaastal laieneb Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppetöö esimest korda viide maakonda: lisaks Tartule hakkab kõrgkool õdesid koolitama Viljandis, radioloogiatehnikuid Tallinnas, lapsehoidjaid Rakveres, bioanalüütikuid Ida-Virumaal ning tegevusjuhendajaid ja hooldustöötajaid Narvas.

Tänavu, 18. veebruaril sõlmiti õdede ja tervishoiutöötajate erialaühenduste, tervishoiu kõrgkoolide, praktikabaaside ja ministeeriumite konsensuslepe õdede ja teiste tervishoiuspetsialistide õppekohtade arvu suurendamiseks ning praktikakvaliteedi tõstmiseks. Konsensuslepe aastateks 2022–2026 seab eesmärgiks suurendada õdede põhiõppesse vastuvõttu seniselt 517 õppekohalt 700 üliõpilaseni aastas ning selleks avati juba sel aastal õppekohad 600 üliõpilasele.

Eestis töötab ligikaudu 8500 õde ja eesmärk on jõuda 2030. aastaks 12 000 õeni. Rahvastiku tervise arengukava 2020–2030 inimkeskse tervishoiu programm seab eesmärgiks tõsta õdede arv 2030. aastaks 845ni 100 000 elaniku kohta, 2020. aastal oli Eestis 100 000 elaniku kohta 638 õde.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles