VIDEO Pommigrupp tegi kahjutuks IKEA kaupluse kõrval asuvalt alalt leitud lõhkekehad (2)

Postimees
Copy
Leitud lennukipomm.
Leitud lennukipomm. Foto: Päästeamet

Paar päeva enne Eesti esimese IKEA kaupluse avamist Harjumaal Kurnas teisaldasid ning hävitasid päästeameti põhja pommigrupi demineerijad kaupluse territooriumi kõrval asuvalt ehitusplatsilt leitud lõhkekehad.

23. augustil leiti kaevetööde käigus 250 kilogrammi kaaluv Saksa päritolu teise maailmasõja aegne lennukipomm ning päev hiljem poole suurem lõhkekeha – 500-kilogrammine lennukipomm.

Demineerijad toimetasid mõlemad lõhkekehad koostöös põhja prefektuuri politseiametnikega ehitusplatsilt ohutult minema, seejärel kontrolliti kogu territoorium veel kord üle ning ühtegi ohtlikku üllatust rohkem ei leitud. Tänaseks on pommid ka edukalt kahjutuks tehtud.

Põhja pommigrupi juhataja Raido Taalmanni sõnul käituti lõhkekehi leides ainuõigesti, helistades telefonile 112. «Viimase 15 aasta jooksul on pealinnas ehitus- ning kaevetööde käigus leitud erinevaid lõhkekehi, kuid 500 kilogrammi kaaluv lennukipomm on Eestis harukordne leid,» sõnas Taalmann.

Päästeamet tuletab meelde, et lõhkekehad on väga erineva kuju ja suurusega ning nende olukorda ei ole väliste tunnuste abil lihtne hinnata. Ese, millele sa ei oska anda nime või kasutusotstarvet, võib olla plahvatusohtlik.

Leides tundmatu eseme, toimi nii:

  • Anna leiust kohe teada numbril 112. Hoiata ohust ka teisi läheduses olijaid.
  • Ära liiguta ega transpordi leitud eset, jäta see sinna, kus seda märkasid.
  • Märgista ese, kasutades selleks käepäraseid vahendeid või nutiseadmeid. Esimene ohutu kaugus sinu jaoks on see, kui sa tundmatut eset enam ei näe. Lähtu põhimõttest, et kui sina näed lõhkekeha, näeb lõhkekeha ka sind.
  • Ära karda, et saad karistada, kui sündmusele reageerinud demineerijad tuvastavad, et leitud ese ei ole plahvatusohtlik. Ka demineerijate moto on, et parem karta, kui kahetseda.
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles