Mikk Marran kinnitati RMK juhiks

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
Mikk Marran.
Mikk Marran. Foto: Mihkel Maripuu

RMK nõukogu kinnitas teisipäeval, et novembrist hakkab RMKd juhtima praegune välisluureameti peadirektor Mikk Marran.

«Nüüdsest saame keskenduda sisulistele ettevalmistustele Miku tööle asumiseks juhatuse esimehena. Miku esimeseks ülesandeks saab olema RMK juhatusse sobilike kandidaatide leidmine ja nende esitamine nõukogule kinnitamiseks,» selgitas RMK nõukogu esimees Randel Länts teisipäeval otsust.

25. augustil toimus korraline RMK nõukogu koosolek, üheks päevakorrapunktiks oli juhatuse esimehega lepingu sõlmimine. See lükati aga edasi. «Mingid asjad olid endal jäänud kahe silma vahele,» põhjendas Länts Marrani ametissekinnitamise viibimist. Need asjad tulid tema sõnul Marraniga läbi arutada.

Länts mainis juba varem, et märkimisväärselt palju aega kulus Marraniga tööülesannete arutamiseks ja kokkuleppimiseks.

Läntsi hinnangul sobis Marran hästi jätkama arutelusid, mis on tänases Eesti metsanduses tekkinud. «Viis-kuus aastat on metsanduses olnud diskussioon, kus on huvi mitmete gruppide, sealhulgas poliitikute poolt. RMK nõukogule tundus, et see vajab natuke teistsugust lähenemist, kui seni on olnud. Teine asi on see, et on tegemist pikaajalise juhiga. Ta on tugev juht ja seda me nõukoguga otsisime,» sõnas Länts.

«Usun, et metsandussektorist väljastpoolt tulnuna on Mikul võimalik mõista ja leida lahendusi metsandusega seotud ühiskondlikele ootustele,» põhjendas RMK nõukogu esimees Randel Länts Marrani väljavalimist 18 kandidaadi seast, kellelt lõppvooru jõudis kolm.

Marran lubas anda endast parima, et nõukogu ootust täita. «Minu meelest on see õige tee – rääkida, rääkida, rääkida ja leida ühine lahendus,» tähendas Marran. «Mets on meie kõigi ühine vara. Seda tuleb targalt majandada.»

Välisluureameti peadirektori palk pole avalik, Postimehele viidati, et see võib olla samas suurusjärgus kaitseväe juhataja Martin Heremi (5900 eurot) ning politsei- ja piirivalveameti peadirektori Elmar Vaheri palgaga (6300 eurot).

Mullu enim teeninud riigiametnik, transpordiameti endine peadirektor Kaido Padar sai kuus ca 8500 eurot. Riigi tulundusasutuse RMK juhi palk oli 2020. aastal 130 000 eurot ehk 10 822 eurot kuus.

Ametisse astumiseni jäänud 2,5 kuuga plaanib Marran RMK töötajate abil endale asutuse eesmärgid selgeks teha. RMK kodulehel on ta juba aega viitnud ja kiitis: «Põhjatu varasalv!»

Aigar Kallas on RMKd juhtinud järjest 15 aastat. Ta oli RMK peadirektor ka aastatel 2002–2003. Vahepealse «augu» tekitas Heiki Kranichi (RE) asemel keskkonnaministriks saanud Villu Reiljan (rahvaliit), kes Kallase päevapealt ametist vabastas. Reiljan ise sai ametist priiks 2006. aastal, kui paljastus pistiseküsimine ärimeestele tulutoovate maadevahetustehingute eest.

Kui Kallas RMK etteotsa tagasi sai, ütles ta Postimehele, et tahab ametnikud senisest tõhusamalt tööle panna ning metsaraie maksimumini viia. Kallase ideid toetas Eesti metsatööstuste liidu toonane juht, RMK nõukokku kuulunud Andres Talijärv, kes oli algul üks kandidaat RMK juhi kohale, kuid taandas end Kallase kasuks.

Villu Reiljan, kes oli Kallase ametist lennutanud peamiselt koondamisplaani pärast (metsandusinimesed olid toona Rahvaliidu toetajad ja valijad), vihjas otsust kritiseerides, et tegelikult seisavad Kallase taga jõud, kes on huvitatud riigimetsa kiirest realiseerimisest ja hävitamisest ning Kallas on vaid nende käsutäitja.

Nii Marran kui Kallas on Võru 1. Keskkooli vilistlased. Marran on lõpetanud Tallinna Ülikooli sotsiaalteaduskonna haldusjuhtimise eriala bakalaureuseõppe ja Ameerika Ühendriikide National Defence University rahvusliku ressursi strateegia eriala magistriõppe.

Kallas lõpetas 1995. aastal Eesti Põllumajandusülikooli metsamajanduse eriala. Magistrikraad on tal keskkonnaökonoomikas California Ülikoolist Berkeleyst.

Mikk Marran (43)

2016. aastast välisluureameti peadirektor

2011-2015 kaitseministeeriumi kantsler

2010–2011 asekantsler

2006–2009 kaitsenõunik Eesti NATO esinduses

Kaitseministeeriumis töötanud juba 1999. aastast

Magistrikraad USA riiklikust kaitsekolledžist (riiklike ressursside strateegia)

Bakalaureusekraad Tallinna ülikoolist (avalik haldus)

Abielus Kaisa Marraniga

Kaks poega ja tütar

Sünnikoht: Võru (legendaarne diskor 1990. aastatel tegutsenud Mix klubis).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles