GORBATŠOVI SURM ⟩ Avalikustamise ja perestroika isa aitas tahtmatult Eesti iseseisvust taastada (2)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Mihhail Gorbatšov külaskäigul Eestisse 1987. aastal
Mihhail Gorbatšov külaskäigul Eestisse 1987. aastal Foto: Rahvusarhiiv

Mihhail Gorbatšov muutis 20. sajandi lõpul ajaloo kulgu, ta kiirendas Nõukogude Liidu lagunemist ja kommunistliku ideoloogia allakäiku. Vene rahvuslik messianism ja agressiivsus jäid tal aga tähelepanu alt välja. Eestil on põhjust olla tänulik, sest Gorbatšovi tegevuse tõttu avanes meile ajalooline aken taastada oma riiklik iseseisvus. 

Nõukogude Liidu Kommunistliku Partei peasekretäriks saanud Mihhail Gorbatšov aitas eestlasi mitte toetusest meie iseseisvusele, vaid idealistlikust kujutlusest, et Nõukogude Liitu on võimalik reformida ning kommunistliku režiimi tingimustes on võimalikud vaba turumajanduse ja demokraatia elemendid.

Võib välja tuua kolm momenti, mis Eestit Gorbatšovi võimule tuleku ajal otsustavalt aiatasid: avalikustamine, mis võimaldas meil oma ajaloost avalikult rääkima hakata; Eesti süüdistamine 1987. aasta alguses, et me saame Nõukogude Liidu keskvõimult rohkem, kui ise sinna anname – see käivitas meie isemajandamise püüdlused; ning tema juhitud rahvasaadikute kongress tõi avalikkuse ette Molotov-Ribbentropi pakti salaprotokollid, millega tõestas ka Venemaa avalikkusele, vähemalt korraks, et Eesti okupeerimine oli ebaseaduslik agressiooniakt. 

Gorbatšovi tegevus oli muidugi vastuoluline ja suunatud Nõukogude Liidu tugevdamisele, kuid meil on põhjust siiski olla ka tänulik, et ta aitas seda suurt riigimonstrumit hävitada. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles